All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

Mislite da su BANANE SA BRAON TAČKAMA loše, a zapravo su NEVEROVATNO ZDRAVE – evo i zašto

Prezrele banane imaju mnogo braon pegica po sebi zbog čega smo u iskušenju da ih bacimo

Sledeći put kada poželite da bacite “pegave” banane iz vaše činije za voće imajte na umu da one mogu biti veoma korisne.

Banane koje imaju braon tačkice po sebi imaju drugačiju teksturu i zbog velike koncentracije šećera idealne su za pripremu nekih kolača. Naravno da postoji momenat kada jednostavno neke banane morate da bacite, ali zbog par tačkica nemojte odmah dizati ruke od njih.

Neki stručnjaci ukazuju na to da su pegave banane dobre za nas. Što je banana zrelija to je veći nivo šećera u njoj i ona se lakše vari. Što više pegica ima na sebi, to više antioksidanata ima u banani, što povećava sastojke koji pružaju zaštitu od mnogih bolesti. Ali, zelene i žute banane su bogate kalijumom koji smanjuje rizik od infarkta, snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju.

Prema studijama sprovedenim u Japanu, što su banane pegavije to su bolji saveznik u borbi protiv ćelija raka. Tumor necrosis faktor, ili TNF je ključni protein u komunikaciji ćelija koji šalje signal da se treba boriti protiv upala i promena na ćelijama.

Čuvanje banane u frizideru može da uspori pojavi braon tačkica, ali ukoliko je banana skroz pocrnela od stajanja nemojte je bacati. Koristite ih u pripremi smutija, voćnih jogurta ili nekih drugih grickalica. Možete da ispečete banana-hleb ili napravite krem od banana.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top