All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Migrantima neko manipuliše, kad vođa dođe na granicu, nastaje haos: Hrvati tvrde da je pokušaj proboja granice unapred osmišljen

Od oko 200 migranata koji su juče oko osam sati ujutro pokušali iz Velike Kladuše da uđu u Hrvatsku na graničnom prelazu Maljevac u Cetingradu, u poslepodnevnim satima ostalo ih je stotinak. Granični prelaz Maljevac zatvoren je do daljeg.

– Ostaćemo na granici, kampovaćemo tu sve dok nam hrvatska policija ne dozvoli da pređemo granicu. Želimo u Evropsku uniju, ne želimo u Hrvatsku ni u Italiju odakle nas vraćaju i tuku, već dalje. Sada nećemo odustati, imamo pravo ići na bolje, u Evropu, a samo uz pomoć humanitarnih organizacija i medija to možemo – na odličnom engleskom jeziku rekao je migrant u Velikoj Kladuši koji tvrdi da je u Iranu ostavio veliko imanje, tri posla i automobile.

Povređeni migranti, Foto: AP Photo/Amel Emric

Prilikom probijanja granice, migranti su se približili hrvatskoj policiji, čak su na njih bacali kamenje, boce i druge predmete koje su doneli na granicu, pri čemu su tri hrvatska policajca zadobila povrede, a povređena su i dva migranta. S hrvatske strane policija je postavila ogradu, a ubrzo su stigli i specijalni policajci. Migranti koji su zaposeli granični prelaz uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-im, 30-im godinama, ima tek nekoliko porodica s malom decom.

Meštani objašnjavaju da migrantima neko manipuliše i da je sve ovo smišljeno, kako prenosi Večernji list.

Pokušaj migranata da pređu granicu, Foto: AP Photo/Amel Emric

– Pa pogledajte onog čoveka koji, kada dođe među ljude na granicu, svi idu za njim, tada nastaje komešanje, graja. On je očigledno vođa. Pre nekoliko dana smo u mestu primetili ljude koji obilaze migrante i koji su im počeli govoriti da mogu preko granice. To su neki volonteri. Oni im govore da mogu preko granice, iako oni imaju moderne mobilne telefone, surfuju stalno i jako dobro znaju da ne mogu preko hrvatske granice – kaže meštanin.

Žitelji Velike Kladuše objašnjavaju da je kod njih ipak bezbednije nego u Bihaću.

Protest migranata, Foto: AP Photo/Amel Emric

– Tamo je katastrofa, na hiljade ih je. Ovde još ne napadaju nas meštane već se tuku i ubijaju međusobno. Nisu još napali nas, ali u Bihaću napadaju i meštane. Neki provaljuju u kuće, neki čak spavaju u hotelu. Mi želimo da se to reši – pričaju meštani Velike Kladuše.

Ministar policije Davor Božinović kazao je da na hrvatskoj strani granice u Maljevcu ima dovoljno policije kako bi granica bila sačuvana.

– Mi nećemo otići. Pozvali smo i migrante koji su u Bihaću da dođu u Veliku Kladušu da zajedno napravimo pritisak na hrvatsku policiju da nas pusti – ne odustaju migranti.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top