All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MENJA SE MAPA SVETA? Ovo je mogući predsednik Francuske, voleće ga Putin i Tramp!

Fransoa Fijon, favorit na unutarstranačkim izborima desnog centra za kandidata za budućeg predsednika Francuske smatra da je pitanje nezavisnosti Kosova bilo “diskutabilno”.

 “Ne odobravam okupaciju Krima kao što je i pitanje nezavisnosti Kosova bilo diskutabilno”, rekao je Fijon na završnoj debati sa rivalom Alenom Žipeom, održanoj sinoć, preneli su francuski mediji.
 Fijon, koji je ranije pozvao na bliže veze sa Rusijom i izrazio podršku sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, kako pokazuju rezultati ankete koju je sprovela kompanija Elab nakon debate, ima podršku 71 odsto konzervativnih glasača i glasača desnog centra koji smatraju da je bio ubedljiviji od Žipea.

Fijon, veliki poštovalac Margaret Tačer, 20. novembra je u prvom krugu unutarstranačkih izbora potukao Žipea, koji je dotad važio za favorita, i istisnuo iz trke bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija.

Drugi krug glasanja za kandidata Republikanaca biće održan u nedelju.

AP navodi da će se republikanski kandidat u odlučujućem krugu trke za predsednika države najverovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen.

Marin Le Pen

Marin Le Pen

Fijon ima radikalni ekonomski reformski program, a tokom debate je izneo nameru da ukidanje 500.000 funkcionerskih radnih mesta do 2022. nadoknadi povećanjem radnog vremena sa 35 na 39 sati nedeljno.

“Svi moraju da učine napor, da rade više a zarađuju malo manje”, poručio je on, prenosi “Figaro”.

Fijon je osvedočeni katolik, društveno konzervativan i otac petoro dece koji sa suprogom Velšankom živi u kući iz 12. veka.

Ipak, poznat je i kao ljubitelj auto trka i reforme slobodnog tržišta, navodi AFP.

Svojevremeno je glasao protiv zakona o istopolnim brakovima i najavljivao je da će se zalagati za njegovu izmenu. Kada je reč o abortusu, govorio je da se lično tome protivi, ali da neće menjati taj zakon.

“Moja savest je moja stvar”, rekao je Fijon tokom debate.

Alen Žipe

Foto: WikipediaAlen Žipe

U poređenju sa Žipeom, takođe ima tvrdokorniji stav o pitanjima identiteta i islama koji su dominirali kampanjom republikanaca nakon niza napada džihadista u Francuskoj.

“Ne, Francuska nije multikulturalna zemlja. Francuska ima istoriju, jezik i kulturu koje su prirodno obogaćene spolja”, rekao je Fijon.

Ruski mediji su ove nedelje opisivali Fijona kao “prijatelja Moskve” koji može da popravi odnose između dve zemlje koji su se pogoršali zbog pripajanja Krima Rusiji 2014. i ruske podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Bivši šef francuske diplomatije Bernar Kušner, koji je radio sa Fijonom, rekao je ove nedelje za AFP da Putina i Fijona vezuje “prijateljstvo i uzajamno razumevanje”.

I dok smatra da Pariz treba da zadrži savezništvo sa Vašingtonom, Fijon se istovremeno zalaže za bliže veze sa Moskvom.

Takođe je u više navrata optuživao Evropu i Vašington za provociranje ruskog predsednika Vladimira Putina, i protivi se sankcijama EU prema Rusiji, navodi AFP.

Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga – 23. aprila i 7. maja.

Dijaspora.news Izvor blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top