All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Mariji su rekli da plod ne valja i da je bolje da abortira, a ona je pre dve nedelje rodila ZDRAVU BEBU

Marija Lakić iz Beograda preživela je pravu traumu u trećem mesecu trudnoće, kada je jedna od preporuke lekara bila da abortira, jer „plod nije zdrav“. Zahvaljujući prenatalnom testu, ona je 20.jula rodila potpuno zdravu devojčicu.

– Otišla sam u jednu beogradsku državnu bolnicu da uradim dabl test, koji se radi pred kraj prvog trimestra, ali mi je lekar već na ultrazvuku rekao da nešto nije u redu sa plodom. Rezultati testa pokazali su granične vrednosti i on mi je rekao da je najbolje da uklonim trudnoću dok još nije kasno. Bila sam očajna, ali nešto u meni nije dalo mira, osećala sam da ne treba da ga poslušam. Zato sam otišla po drugo mišljenje i tada i prvi put čula da postoje takozvani prenatalni testovi, koji precizno pokažu da li je beba ugrožena ili ne, sve i da ima genetske predispozicije, što dabl test pokazuje – priča Marija za „Blic“.

Marija LakićFOTO: MARIJA LAKIĆ / PRIVATNA ARHIVA
Marija Lakić

Priznaje, da je tek nakon porođaja, kada se uverila da je njena devojčica zaista potpuno zdrava, smogla hrabrosti da sve ovo i ispriča.

– Beskrajno sam im zahvalna, jer su praktično spasili moju bebu. Kada su mi u lekari u renomiranoj klinici saopštili da plod ne valja i da je preporuka da prekinem trudnoću, iz laboratorije su me nazvali i rekli: „budite bezbrižni, vaša devojčica je savršeno, uživajte u trudnoći“. Zašto su tolike razlike između dabl i ovih ekspertskih prenatalnih testova ne znam. Činjenica je da se ovi prvi ne plaćaju, a ovi drugi nisu nimalo jeftini, ali bih volela da buduće mame nauče nešto iz mog iskustva, i da, ukoliko dabl test pokaže neke promene, ipak zatraže i drugo mišljenje, naprednijih testova. Da ja to nisam učinila, sada ne bih imala ćerku – kaže Marija za „Blic“.

Kako kaže, njeno iskustvo treba da bude samo opomena budućim mamama da greške mogu da se dese i da pogrešni rezultati testova za anomalije nisu nemogući. Ne može ni da zamisli koliko je žena zbog nejasnih i nedefinisanih ili pogrešnih rezultata dabl testa prekinulo trudnoću verujući da nešto nije u redu.

Inače, dabl test je jedan od prvih prenatalnih statističkih testova koji ukazuje na hromozomske anomalije koje prouzrokuju oboljenje kao što je Daunov sindrom, međutim nije precizan. Radi se između 12. i 14. nedelje trudnoće i sa tek 80 odsto sigurnosti može utvrditi prisustvo genetskih oboljenja. On se radi u državnim bolnicama o trošku RFZO i služi kao indikacija da treba uraditi dalje pretrage – test krvi koji se radi u privatnim laboratorijama i košta nekoliko stotina evra, ili amniocentezu, koja je najprecizniji metod, ali je invazivan, jer se iglom uzima uzorak plodove vode kroz stomak, i nosi određeni, doduše mali rizik od pobačaja.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top