All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Marija (10) i Ognen (7) na spavanje odlaze gladni, ocu Vladimiru se cepa srce: Suze porodice koja živi u ledenoj sobi (VIDEO)

Porodica Hristovi, Vladimir (40), njegova deca – ćerka Marija (10) i sin Ognen (7) i Vladimirova stara, bolesna i nepokretna majka Gorica, Novu godinu će dočekati u malenoj i ledenoj sobici, gladni, za praznom trpezom, i uvijeni u ćebad. Oni žive u skopskom naselju Pripor, u nedovršenom kućerku koji sa svih strana prokišnjava

Golgota Vladimira i njegove porodice počela je pre tri godine kada mu je preminula supruga. On je nezaposlen, ne prima socijalnu pomoć, a dovija se na sve moguće načine da bi prehranio sebe i svoju dečicu jer minimalna penzija njegove majke ne može da pokrije ni osnovne potrebe.

Printskrin: Youtube/TV21

Pre godinu dana Vladimir je pao sa kamiona i povredio kičmu, pa su mu i radne sposobnosti umanjene.

Printskrin: Youtube/TV21

– Uprkos bolovima, radim sve i svašta samo da bi deci doneo koricu hleba i malo mleka, ali im to nije dovoljno – kroz suze je još u februaru ove godine priznao Vladimir reporterima skopske televizije 21.

Printskrin: Youtube/TV21

Deset meseci kasnije, porodicu Hristov posetili su reporteri druge skopske televizije 24 vesti i zatekli još očajniju sliku. Kućerak je u fazi raspadanja. Svi žive u jednoj ledenoj sobici poput skrivnice, a spavaju na istom krevetu kako bi se bar malo noću ugrejali.

Printskrin: Youtube/TV21

Kada pada kiša u sobicu punu vlage voda curi sa svih strana. Godinama su kućerak kripili da bi se donekle zaštitili od kiše, vetra i hladnoće, ali od svega toga je bilo slabe vajde. Krpenice su vidljive na sve strane. Sunđeri, radi izolacije, izlepljeni po zidovima, kartoni na podu, tamo gde su daske propale.

Printskrin: Youtube/TV21

Struja im je isključena pre dve godine zbog neplaćenih računa, a sunce je jedina svetlost koja dopire u njihov dom. Noću deca uče uz sveće, fenjer i kandilo, a kada imaju drva za ogrev vodu greju u velikoj šerpi na šporetu da bi se malo okupali.

Printskrin: Youtube/TV21

Marija i Ognen su dobra deca i još bolji đaci. Na počinak uglavnom odlaze gladni, sa praznim stomacima, a njihovom ocu Vladimiru srce se cepa kada ga pitaju da li ima nešto za jelo.

Printskrin: Youtube/TV21

– Ne želim da na moju decu u školi pokazuju prstom da su siromašni. Hteo bi da im pružim sve u životu, ali sam jednostavno nemoćan. Kucao sam na puno vrata, ali su sva za mene bila zatvorena. Ne primam socijalnu pomoć, a nemam ni zdravstveno osiguranje, pa se molim da se deca ne razbole, rekao je Vladimir novinaru televizije 24 vesti.

Printskrin: Youtube/TV21

On i njegova deca žive od skromne penzije njegove stare i bolesne majke Gorice, koja kroz suze kaže da svojim unucina nema niza užinu da da.

– Učiteljica u školi im često kupi nešto za jelo kada vidi da sva ostala deca jedu osim mojih unučadi, rekla je baka Gorica ležeći nepokretna u krevetu.

Printskrin: Youtube/TV21

Najmlađi član ove mučene porodice je Ognjen. On je odličan učenik, a na pitanje novinara šta bi želeo za Novu godinu, skromno je odgovorio: „Ja bi hteo da mi Deda Mraz donese paketić“.

Iako su u malenoj sobici postavili skromnu jelku sa plastičnim ukrasima, a iznad nje na polukružno isečenom stiroporu rukom napisan natpis: Nova godina 2018, njihov otac Vladimir setno kaže da će je dočekati u hladnoj sobi, za praznom trpezom, u krevetu uvijeni u ćebad.

Printskrin: Youtube/TV21

Pogledajte snimke:

 

(dijaspora.news/telegraf.rs/D.J.)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top