All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Mapa koja pokazuje da je Hrvatska “najgora” država u EU: Dok se ostali razvijaju, ona stagnira, pa je dobila čak i posebnu kategoriju

Većina evropskih zemalja je doživela ekonomski prosperitet nakon pada komunizma u Evropi. Neke su danas i članice Evropske unije pa su tokom proteklih decenija uspele da osiguraju bolji život za svoje stanovništvo. U tu grupu spada i Slovenija, ali ne i Hrvatska.

Ona već više od četvrt veka tapka na mestu. Hrvatska je u razdoblju od 1989. do 2016., kako pokazuju podaci Maddison Projecta, imala realni rast BDP-a od samo 6,5 posto. Ubedljivo najgori rezultat zbog kojeg su, kako je vidljivo na karti, dobili svoju zasebnu kategoriju.

Od ulaska u EU 2013. godine Hrvatska je vrlo brzo po mnogim kriterijumima pala na samo dno među 28 zemalja članica, po standardu je prestiže čak i Rumunija, a kako stvari stoje za koju godinu će Hrvati biti lošiji i od Bugarske.

Realni BDP susedne Slovenije u posmatranom razdoblju porastao je za 48,4 odsto. Najsnažniji rast među bivšim komunističkim zemljama imala je Poljska koja se transformisala u industrijsku silu, a njen rast iznosio je 124,7 posto, prenosi Index.hr.

Snažnu transformaciju imale su i Češka i Slovačka čiji BDP je od pada komunizma porastao za 57,3 i 108,4 odsto. Te dve zemlje danas su jedni od najznačajnijih proizvođača automobila.

Nekada vrlo siromašne zemlje, Rumunija i Bugarska ostvarile su rast od gotovo 54 i 58 odsto. Solidan rast imala je i Mađarska koja je od 1989. do 2016. imala realni rast BDP-a od 38,6 odsto.

Kada pogledamo prema Zapadu, u oči upada Irska, koju su pre nekoliko decenija mučili vrlo slični problemi kao i Hrvatsku – relativno siromaštvo i iseljavanje. Irska je od 1989. imala realni rast BDP-a od čak 157,2 posto i uverljivi je evropski rekorder.

Iseljavanje dodatno nagriza perspektivu hrvatske ekonomije i celog sistema tako da su oni našli u začaranom krugu propadanja.

Njih takođe dodatno opterećuje i visok porez, nepoverenje u institucije, slaba administracija, zbog čega smatraju da potencijalni ulagači odlaze u druge zemlje.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top