All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Majka srpskog genija kome je pisala NASA: Umesto crtaća Dejan se zanimao za munje, nemački Telekom ga već zvao

Dejan Lukić ima samo 13 godina i već je pokazao svoju genijalnost na kojoj mi bu mnogi svetski naučnici čestitali.

Mali genije oduševio je i javnost i NASA-u svojom idejom o satelitu za komunikaciju, a NASA će u saradnji sa Evropskom Svemirskom Agencijom platiti troškove licence za kontrolu satelita i papirologiju.

Dečak je rođen sa odličnim genetskim predispozicijama za bavljenje naukom. Njegov deda je od malena bio fasciniran astronomijom i istu hteo da studira kao mladić. Pored majke koja je veliki ljubitelj naučnih emisija, mali Dejan se upoznavao sa naukom gledajući nacionalnu Geografiju i slične kanale.

 

Gepostet von Dijana Zdrnja am Dienstag, 21. Mai 2019

“Dejan je sa tri ili četiri godine od mene čuo kako zvuči engleski jezik i odmah se zainteresovao za njega. Kupili smo mu slikovnicu na engleskom i već tada sam znala da smo u porodici dobili pravog pametnjakovića. Dok smo zajedno gledali naučne emisije on bi me pitao za Taslu ko je taj čika. Ja sam mu objasnila da uz pomoć njega imamo struju, da TV radi zahvaljujući tome. Svaka emisija dalje budila je još veću znatiželju u Dejanu. Kupili smo računar kada je Dejan imao pet godina. Dejan se fascinirao istim i počeo da igra igrice, naravno pod mojim nadzorom, nakon toga ubrzo počinje da stvara sam linije kodova za igrice uz pomoć dece u grupi koja su se bavila sličnim interesovanjima“, rekla nam za B92 Dejanova majka Dijana Ždrnja.

Ona je d dodala da je njegova velika inspiracija Nikola Tesla, odnosno njegov rad, Tomas Alva Edison, Elon Musk, SpaceX (kompanija) sve o njoj i sve što ona objavljuje, NASA i Albert Ajnštajn.

Sklonost dečaka ka nauci su primetili u njegovoj 5. godini, kada je pored igranja igrica, počeo da stvara iste i zbog prevelikog interesovanja u tom uzrastu za ovim naučnicima. Konstantno je ispitivao ko su oni, šta su napravili, šta su munje,…

“Objašnjavala sam mu onoliko koliko sam i sama znala, a što nisam znala tražila sam i sama na internetu i literaturi. Sa šest godina već počinje da se zanima astronomiju i umesto crtaća on gleda preko interneta planete, njihove položaje, crta iste”, dodaje Dijana.

Ona mu je najveća podrška. Kao majka, ona ga hrabri, sluša šta priča u vezi njegovih projekata, iako priznaje nekada ga ni sama ne razume, pa ga pita da joj objasni. Otkrila je da često odlaze u šetnje i da se njihove šetnje baziraju na tome da dok šetaju pričaju o nauci, naučnicima, ali i o malo opuštenijim stvarima poput muzike, jer imaju isti ukus za muziku.

 

Gepostet von Dijana Zdrnja am Freitag, 2. August 2019

Dejan se veoma interesuje za nauku godinama unazad i redovno prati sve NASA-ine objave. Tako je i saznao za konkurs na koji se prijavio. Kada je video onaj koji je za satelit koji on ima u planu, nije oklevao i odmah se prijavio.

“Radi se o komunikacionom nano satelitu u Ku opsegu frekfencija za internet i mobilne komunikacije. Internet će biti mnogo brži, bez kašnjenja i jeftiniji, a pozivi i sa daljih udaljenosti kristalno čisti. Dejan je došao na ovu ideju tako što je hteo da pomogne svetu, da iskoristi svoje znanje u domenu pomaganja ljudima. I još kada je video konkurs NASA-e, morao se prijaviti da to i ostvari, kako sam kaže”, ispričala nam je ponosna Dijana.

U osmišljavanju ovog projekta Dejan kaže da mu je najteže bila trigonometrija i algebralne kalkulacije. Sam projekat će tek da izradi, da ga pretvori u materijalno, pa tek će videti da li će i na kakve poteškoće naići. Za sada Dejan radi na oko pola miliona linija kodova i nema problema.

Najveću podršku malom geniju i njegovoj porodici za sada pružaju Dijanini roditelji i lokalne zajednice, dobri ljudi i naravno mediji. Dijani teško pada nezaposlenost i ističe kako daje sve od sebe da malom geniju obezbedi sve što mu treba da bi se razvijao dalje.

 

Nekolicino …tako vas zovem, jer vas je malo koji omalovazavate ovo dijete, ali zelim da sa "gustom" gledate sta moj…

Gepostet von Dijana Zdrnja am Donnerstag, 1. August 2019

“Dejanu je trenutno za ovaj projekat potrebna finansijska podrška, jer će sama izrada satelita koštati nešto više od 10.000 evra. Dejan ima u planu da svim ljudima koji su se obratili da mu u tom smislu pomognu ugravira imena na panelima satelita. Naravno, trebaće mu literatura, jer on u glavi ima još projekata, a ništa nije verodostojnije od literature! Dejan se nada i nekoj stipendiji, koja bi mu pomogla da se školuje i stiče još više znanja da bi unaprijedio istim svet”, rekla je ona.

Ističe da su im njeni roditelji najveća podrška.

“Znam za šta ću se mučiti ako odem da radim u inostranstvo, jer posao u svojoj struci kao učiteljica nikako da nađem. Nije problem fizički rad u inostranstvu, ali ja imam diskus herniju i ko god se imalo razume u tu dijagnozu zna da li fizički rad ne ide uz to. Teško uspevam, tu su roditelji koji pomažu. Pomažem Dejanu objašnjavanjem, podrškom, jer do sada veća finansijska sredstva za njegove izume nisu trebala. Sve što je izrađivao odvajao je od džeparca koji mu damo i pravio”, rekla je Dijana.

Obratili su se lokalnoj zajednici i Opštini koja je voljna da pomogne koliko može. Mnogi mediji pisali su njemu, a konkretno još niko sa državnog vrha nije im se obratio, rekla je Dijana.

Istakla je i da ne treba da im daju novac, već da “nezaposlenoj majci daju posao u struci da vredno i pošteno radi i odvaja svaki mesec za ovaj projekat njenog sina”.

Dejana do sada nisu kontaktirali naučnici astronomije, ali su se obratili Nemački Telekom, koji bi voleo saradnju sa Dejanom u julu 2020, Discord Git Hub (mreža za programere).

“Dejan je imao malo sreće što je sve ovo u vezi sa NASA-om počelo na raspustu. Inače, Dejan zna moj stav što se tiče škole, bez obzira na projekte pre NASa-e, škola je prioritet, mora da uči, pa nakon toga može da pravi projekte. Škola će ubrzo početi, ali moj stav u vezi sa tim ostaće isti. Prvo će rešavati školske obaveze i odmarati, pa onda raditi na projektu”, podvukla je Dijana.

 

https://www.facebook.com/dijana.zdrnja/posts/1062988770757721

Na pitanje kako reaguju Dejanovi drugari na njegovu saradnju sa NASA-om, Dijana kaže da su šoku i u neverici iako i sami znaju da se Dejan od malena zanima za tehnologiju.

Dejan je kao i sva druga deca iako je veoma talentovan. Obožava da pliva i praktikuje da šeta sa majkom što je više moguće. Dejan je, takođe, i veliki ljubitelj životinja. Da može, sve bi životinje udomio, a tako je udomio macu Sunčicu sa kojom voli da izađe napolje i igra se. Tu je, naravno i igra sa drugarima koju mali genije nikada ne izbegava.

“Dejan je pre nego što je video NASA-in konkurs radio na hibridnom raketnom motoru. Zbog projekta za NASA-u stopirao je rad na tom motoru, ali kako kaže neće odustati od njega. Dejan ima još jedan plan u svojoj glavi, a to je pomoć agrokulturi u smislu satelita za pericipaciju vremenskih uslova. On želi da pomogne tim marljivim ljudima. Takođe, počeo je da spominje i veštačku inteligenciju kao što je ‘robot’ ruka, da pomogne ljudima koji nemaju ruke, ostale udove i slično. Ali, otom potom. Za sada je fokusiran na NASA-in projekat”, otkrila je Dijana planove koje Dejan ima.

Dejanova najveća želja je, kako sada kaže, da gleda uživo lansiranje. To za njega značilo sve, kao i da se ostvari u domenu ovih nauka.

 

 

Dijaspora.news/B92

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top