All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ljetnjikovac kralja Nikole Predat CPC na trajno korišćenje (FOTO)

Rekonstruisani Ljetnjikovac kralja Nikole, koji je sagrađen za vrijeme Knjaževine Crne Gore u Nikšiću 1880. godine kao prvi državni objekat, danas je svečano otvoren.
Ministar kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, kazao je da je ovaj objekat zbog svojih kulturno-istorijskih vrijednosti 1964. godine zakonom zaštićen i ima da status kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Kako je dodao, u ovoj ljetnjoj rezidenciji crnogorski vladar, knjaz i kralj Nikola povremeno je boravio i vodio razgovore o značajnim političkim pitanjima sve do 1900. godine kada je podignut novi dvorac u neposrednoj blizini, koji danas sa ovim objektom predstavlja jedan od simbola grada Nikšića.

Foto: Onogošt

„Znamo da je Nikšić grad bogate kulturne tradicije na čijoj teritoriji se nalaze neki od najznačajnijih segmenata crnogorske kulturne baštine. Njena raznovrsnost nam svjedoči o burnoj i kompleksnoj istoriji ovog prostora na kom su brojne kulture ostavile trag. Sve to naslijeđe opština Nikšić i država Crna Gora čuvaju i štite za buduće generacije kao važan faktor crnogorskog nacionalnog bića i dugoročni resurs za očuvanje naših identitetskih osobenosti“, istakao je Bogdanović i dodao da danas obnavljanjem ovog objekta ispunjavaju dug prema onima koji su u jednoj složenoj epohi pokazali visoku vizionarsku i državotvornu svijest.

Foto: Onogošt

Odlukom Skupštine opštine Nikšić ljetnjikovcem će raspolagati Crnogorska pravoslavna crkva, pa je ispred nje mitropolit Mihailo kazao da joj se konačno počela vraćati imovina.

Foto: Onogošt

„Siguran sam, iako neki misle da je ovo njihova teritorija, nikad nije ni bila, nego crnogorska. Mislim da je pravo vrijeme kad smo se probudili i utvrdili i saznali da je ovo teritorija Crnogoraca, i svih građana Crne Gore koji joj žele dobro. Ne može ovdje niko se širiti ni šepuriti da govori ono što ne priliči crnogorskim građanima i crnogorskoj istoriji“, kazao je mitropolit i dodao da će ovo biti sjedište ostroško-nikšićke eparhije, odnosno episkopije, te da se nada da će opet uskoro biti na sličnom skupu.

Arhimandrit Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović je u svom obraćanju naveo da je jako puno vremena, požrtvovanja, i puno rada uloženo da se prije svega ovaj objekat dobije, zahvalujujući Opštini Nikšić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top