All for Joomla All for Webmasters
Sport

Legendarni Dejan Savićević: Džeko će oboriti Tottijev rekord, samo zbog njega i gledam utakmice Rome

Da je Edin Džeko svjetska klasa i igračina koja se rađa jednom u sto godina, to i ptice na grani znaju. No, kada natjerate jednog Dejana Savićevića, legendu jugoslavenskog nogometa i vjerovatno najboljeg igrača iz bivše države koji je ikada kročio na Apenine, da kao prikovan sjedi na kauču i prati utakmice Rome, onda veće potvrde nogometnog umijeća Dijamanta zapravo i nema.

Daljinski u rukama

Bosanskohercegovački napadač igra u fenomenalnoj formi, trenutno je sa 17 postignutih pogodaka prvi strijelac italijanske Serije A, a nema naslovnice na Čizmi a da vas s nje ne gleda Džeko. Ukoliko nastavi impresivnu golgetersku seriju, Džeko će na kraju sezone sasvim sigurno ponijeti epitet najboljeg strijelca Serije A, smatra Savićević.

Legenda Milana ekskluzivno je za “Dnevni avaz” analizirala Edinov učinak u dosadašnoj sezoni.

– Džeku je krenulo, krenuo ga je gol, a on je takav napadač da to itekako zna iskoristiti. Vjerujem da je ovo njegova sezona i bilo bi sjajno da na kraju šampionata bude prvi strijelac lige, što je sasvim realno očekivati ukoliko nastavi s ovakvim igrama – kazao je Savićević.

Utorak uvečer popularni Dejo proveo je u svom domu posmatrajući meč francuske Lige 1 PSG – Lil s obzirom na to da dres Lila nosi reprezentativac Crne Gore Marko Baša. Ipak, daljinski za televizor bio je u Dejinim rukama.

– Romine utakmice uvijek gledam zbog Džeke. Protiv Fiorentine, nažalost, nisam gledao čitavu utakmicu, jer je u istom terminu igrao Baša s Lilom. No, prebacivao sam povremeno i, na sreću, uspio sam uhvatiti oba Džekina gola protiv Fiorentine – kazao je Savićević.

Za italijansku Seriju A, bivši igrač Milana kaže da je izuzetno zahtjevna i da nije mala stvar postići 17 pogodaka u 23 odigrana kola, što je Džeki pošlo za rukom.

Ogromna stvar

– Sigurno je da je Serija A jedna od najzahtjevnijih liga na svijetu. Stoga je Edinov uspjeh zaista ogroman. Nije mala stvar 17 puta postići gol – rekao je Savićević.

Potom je Dejo imao jednu molbu za našeg novinara.

– Da ne bude da samo hvalim Džeku, moram uputiti i malu zamjerku na njegov račun. Ipak on promaši neke šanse koje ne bi trebao, mora popraviti koncentraciju, to mu od srca savjetujem. Što bi rekli, neka se ne raduje dok lopta ne uđe u gol. Da je u nekoliko navrata imao više koncentracije, na njegovom kontu bilo bi više od 20 golova – rekao je Savićević.

Planetarno popularni Crnogorac osvrnuo se i na Frančeska Totija (Francesco Totti), koji trenutno drži rekord Rome prema broju golova u jednoj sezoni. Toti je 2007. postigao 32 gola, osam više u odnosu na dosadašnja 24 gola Džeke u svim takmičenjima ove sezone.

– Mislim da će Džeko oboriti taj rekord Totija – zaključio je Savićević.

Specifični Rim

Iako je Džeko trenutno najveća zvijezda rimskog kluba, čiji ga navijači naprosto obožavaju, Savićević bh. igraču savjetuje:

– Italijanska liga je specifična. Uvijek moraš biti oprezan. Odigraš deset utakmica dobro, vole te, poštuju, međutim, jedan meč ako zakažeš, odmah postaješ omraženi nogometaš. To se posebno odnosi na Rim i Firencu, tamo je najspecifičnija publika u Italiji – kazao je Savićević.

Spalletti: Sad ga svi slave

Trener Rome Lučijano Spaleti (Luciano Spalletti) uvjeren je da je rimski klub sposoban osvojiti Skudeto. Uzor su mu Nju Ingland patriotsi, koji su u 51. “Super Bowl” preokrenuli zaostatak od 28:3 protiv Atlante i slavili u produžetku.

– Imamo sjajnu sezonu, baš kao i Juventus i Napoli. Naša je dužnost da vjerujemo do kraja. Pogledajte šta se dogodilo u “Super Bowlu”. Mi nećemo odustati od titule – rekao je Spaleti.

Trener Rimljana potom se osvrnuo na sjajnu partiju Edina Džeke protiv Fiorentine.

– Bio je sjajan, odigrao je briljantnu utakmicu. Sad ga svi slave, a kad pogriješi, opet će ga svi kritizirati. Tako je to kad ste igrač Rome – zaključio je Spaleti.

Drugi u Evropi

Gotovo da je postalo suvišno trošiti riječi na činjenicu da je reprezentativac BiH Edin Džeko ove sezone strah i trepet za protivničke golmane.
Sjajne partije, koje pruža Dijamant, su ga dovele u poziciju da ozbiljno konkuriše za Zlatnu kopačku, a trenutno mu za osvajanje ove nagrade stoji samo jedan igrač. Ispred Džeke se nalazi samo nogometaš Pari Sen Žermena Edinson Kavani (Cavani), ali njegova prednost je lako dostižna i iznosi samo pola boda. Naime, Kavani ima 34,5 bodova na listi, dok je Džeko drugi sa 34 boda. Interesantno je uporediti Džeku i Kavanija sa najbolji nogometašima današnjice Lionelom Mesijem (Messi) i Kristijanom Ronaldom (Cristiano).
Argentinac se nalazi na petom mjestu liste kandidata za Zlatnu kopačku sa 16 golova, odnosno 32 boda, dok je Portugalac tek 21. sa 13 golova (26 bodova).

Brojke:

30 godina ima Džeko

23 nastupa u Seriji A ove sezone

1.968 minuta provedenih na terenu

17 postignutih golova u Seriji A

24 gola dao je Edin u svim takmičenjima ove sezone

Dijaspora.news/avaz,ba

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top