All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

LAVROV: EU traži od Srbije da izda Rusiju, kao Crna Gora

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Evropska unija traži od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako hoće u Uniju i da se ponaša kao Crna Gora koja je izdala Rusiju, iako joj ona nije učinila ništa loše.

Ako EU hoće na taj način da stiče prijatelje, onda se to zove družiti se protiv nekog, iako smo mi oduvek smatrali da se treba družiti sa nekim. Tako postupamo i sa našim balkanskim prijateljima – rekao je Lavrov za “Sputnjik”.

On je podsetio da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu EU smatra špijunskim gnezdom i pretnjom za bezbednost, a ćuti o tome da je tokom njegovog postojanja očišćeno od mina više od četiri miliona metara kvadratnih, te da je taj centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Evrope, uključujući zemlje EU.

Evropo, ako ne vidiš “veliku Albanije”, onda si ćorava

Lavrov je naveo i da je čuo za projekat albanskih opština, koji bi obuhvatao Albaniju, samoproglašeno Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Preševsku dolinu i koji ima veoma negativnu konotaciju.

– Ako misle da se iza toga ne nazire stara ideja “velike Albanije”, onda naše kolege iz EU treba da budu dalekovidnije – rekao je Lavrov.

Komentarišući izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da “Moskva preko Beograda hoće da isprovocira nove konflikte u regionu”, Lavrov je rekao da mu je čudno da čuje takve reči od lidera države sa kojom Rusija hoće da ima prijateljske odnose, kao i sa svim državama na Balkanu i evropskom kontinentu.

– Ako predsednica ima konkretne činjenice koje potvrđuju te izjave, spremni smo da sa njom te činjenice razmotrimo – poručio je Lavrov, navodeći da poznaje Kitarovićevu i da sa njom čak ima normalnu saradnju još iz vremena kad je bila ministar spoljnih poslova Hrvatske.

Lavrov je istakao da su političari dužni da grade odnose poverenja, da jačaju međusobno razumevanje, dijalogom razjašnjavaju bilo kakve sumnje, a ne da nekog glasno optužuju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top