All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Kusturica predsednik žirija za najbolji debitantski film u Veneciji

Na crvenom tepihu 76. festivala u Veneciji, 28. avgusta, uz svetske zvezde Roberta de Nira, Breda Pita, Katrin Denev, Pedra Almodovara, Džonija Depa…, biće i naš reditelj Emir Kusturica. Na ovogodišnju Mostru Kusturica stiže kao predsednik žirija jedne od najvažnijih selekcija, takmičarskog programa za najbolji debitantski film, koji uz glavni program tradicionalno izaziva najveće interesovanje filmskih poslenika.

Svoju veliku karijeru naš najnagrađivaniji reditelj u svetu započeo je na festivalu u Veneciji 1981, kada je filmom “Sjećaš li se Doli Bel” trijumfovao upravo u takmičarskom programu za najbolji debitantski film i osvojio prvog Srebrnog lava. Istu prestižnu nagradu, ali u glavnom takmičarskom programu, Kusturica je osvojio i 1998. za film “Bela mačka, crni mačor”. Poslednje uspehe na Lidu ostvario je 2016, sa ljubavnom dramom “Na mlečnom putu”, i 2018. sa dugometražnim dokumentarcem “Pepe, jedan uvišeni život”.

Ovogodišnje izdanje jednog od najglamuroznijih i najprestižnijih festivala, kako su već najavili italijanski i svetski mediji, otvoriće porodična drama “Istina” japanskog reditelja Hirokazua Koride (prošlogodišnji dobitnik kanske Zlatne palme), sa Ketrin Denev, Žilijet Binoš i Itanom Houkom u glavnim ulogama, a u trku za Zlatnog lava ušao je 21 film, među kojima su ostvarenja najznačajnijih reditelja današnjice. Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedavaće slavna argentinska rediteljka Lukresija Martel.

Jedan veteran je zasad ipak zasenio sve – Roman Polanski sa istorijskom dramom “Optužujem” (J’accuse), koja govori o čuvenoj aferi “Drajfus”, čija se premijera na Lidu očekuje s najvećim interesovanjem. Iako ima poziv direktora festivala Alberta Barbera, Polanski još nije potvrdio svoj dolazak u Veneciju, s obzirom na to da ga američko pravosuđe zbog seksualne afere tretira kao begunca, a ove godine je izbačen i iz članstva Američke akademije filmskih nauka i umetnosti.

OČEKUJE SE I DžEGER

Festivalskoj publici će se pokloniti i zvezde poput Pedra Almodovara, kome će biti uručen Zlatni lav za životno delo, Meril Strip, Skarlet Johanson, Roberta Patinsona, Hoakina Finiksa, Stivena Soderberga, Garija Oldmana, Kristin Stjuart, Antonija Banderasa…, a na Lidu se očekuje i dolazak rok legende Mika Džegera.

 

 

Dijaspora.news/Novosti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top