All for Joomla All for Webmasters
Društvo

Krađa beba kao vruć krompir

Šest godina nakon presude suda u Strazburu, Srbija i dalje nije rešila slučajeve ukradenih mališana iz porodilišta. Iako Savet Evrope već godinama unazad apeluju na nadležne u Srbiji da što pre usvoje zakon o nestalim bebama, još se ništa nije pomerilo s mrtve tačke. Svi prebacuju odgovornost jedni na druge, a roditelji kojima su decu ukradena i dalje ne znaju istinu.

U februaru ove godine predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope posetili su Beograd i na sastancima s nadležnim organima Srbije i predstavnicima udruženja roditelja ponovili da je neophodno usvojiti zakon što pre. Tom prilikom su predstavnici Odbora za pravosuđe i predsednik Petar Petrović obećali da će se predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri na prvom prolećnom zasedanju.

Prolećno zasedanje se desilo prethodnih dana, a o nestalim bebama ponovo ni reči.
Petrović se za medije opravdao time da predsednica Skupštine nije uputila zakon prema proceduri, te da odgovornost nije na njima. Vlada je predlog zakona još pre godinu dana uputila Skupštini. Predsednica Skupštine obećala je u više navrata da će se zakon uskoro naći pred Odborom za pravosuđe. Gde se on u međuvremenu izgubio, niko ne zna.

Takođe, opomena povodom usvajanja Zakona o “nestalim bebama” našla se i u godišnjem izveštaju zaštitnika građana za 2018. U martu 2013. doneta je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u kojoj je naloženo Srbiji da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom. Presuđeno je da Srbija u roku od godinu dana obezbedi odgovarajuće nadoknade za sve roditelje, ali i da se pruže uverljivi odgovori o tome šta se desilo sa svakim nestalim detetom. Šest godina kasnije, nije se promenilo ništa.

dijaspora.news/vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top