All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

KOSOVO IZRUČUJE MARIJA MILOŠEVIĆA: Crna Gora dobila šta je tražila

Kosovske vlasti izručiće Crnoj Gori Maria Miloševića, ali nakon okončanja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred tamošnjim nadležnim organima.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva pravde na čijem je čelu Zoran Pažin. Miloševića su crnogorske vlasti međunarodnom poternicom tražile zbog osnovane sumnje da je, zajedno sa Igorom Mašanovićem i Vukotom Vujačićem, učestvovao u ubistvu Radomira Đuričkovića iz Cetinja, 10. oktobra 2016.

Tridesetdevetogodišnjak je potom osumnjičen da je direktni izvršilac ubistva Miodraga Kruščića u Podgorici i da je taj zločin počinio kao član kriminalne organizacije Filipa Bešovića, koja je između ostalog odgovorna i za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić.

“Dozvoljeno je izručenje imenovanog Crnoj Gori, pod odložnim uslovom, odnosno do okončanja krivičnog postupka koji se protiv Milošević Maria vodi pred nadležnim organima Republike Kosovo i izvršenja eventualno izrečene kazne u tom postupku”, piše u odgovorima Ministarstva pravde.

Ista sudbina čeka i Mašanovića i Vujačića – i oni će, kako je saopšteno iz tog vladinog resora, biti ekstradirani nakon što se okončaju krivični postupci koji se na Kosovu vode protiv njih.

Hapšenje

Milošević je uhapšen sredinom jula prošle godine na Kosovu, po poternici Interpola Podgorica.Tada je iz crnogorske policije saopšteno da je on lišen slobode zahvaljujući zajedničkoj akciji policije.

Sa njim je uhapšen i Đorđe Pavićević.

Tada je rečeno da su policajci Miloševića zatekli naoružanog: “Dok je daljim pretresom ovih lica pronađeno oružje i opojne droge”, saopšteno je iz Uprave policije 18. jula 2018. godine.

Optužbe

U optužnici za ubistvo Đuričkovića na Cetinju, navodi se da je smrtonosne hice ispalio Mašanović, a da je Milošević dao novac za kupovinu automobila, kojim je u noći ubistva upravljao Vujačić.

Prema tom dokumentu, Mašanović je 10. oktobra 2016. s umišljajem ubio Đuričkovića i doveo u opasnost život Milorada Radulovića, koristeći ilegalno oružje.

“Milošević je… dao 2.100 eura Vujačiću za kupovinu vozila koje će biti korišćeno za izvršenje krivičnog dela. Vujačić je nakon toga… kupio ‘reno megan’”, piše u optužnici.

Navodi se da su dan kasnije, Mašanović i Vujačić pratili kretanje Đuričkovića – u cilju nalaženja “pogodnog mesta da ga liše života”.

“Sačekali su da Đuričković uđe u svoje vozilo ‘tiguan’, a Radulović na mesto suvozača… Kada je Đuričković krenuo vozilom u pravcu Bajove ulice, Vujačić je ‘reno meganom’ ušao u suprotnu kolovoznu traku. Đuričković je bio prinuđen da zaustavi svoje vozilo nakon čega je Mašanović s mesta suvozača iz automatske puške ispalio više hitaca u njegovom pravcu”, navodi se u tužilačkom aktu.

U naredbi za sprovođenje istrage o ubistvu Kruščića, piše da je hice u tog podgoričkog ugostitelja ispalio Milošević.

Navodi se da se neposredno pred likvidaciju, Cetinjanin Filip Knežević vozilom “pasat” kretao po planiranoj maršruti za beg, kako bi utvrdio ima li nepredviđenih prepreka na putu i bio je prethodnica za bekstvo nakon izvršenog krivičnog dela.

Dok je Knežević kružio “pasatom”, objašnjava se da su za to vreme, ukradenim “golfom” Mario Milošević i Goran Rakočević došli iza zgrade u Ulici doktora Ibrahima Koristovića, a u kojoj je – u lokalu Palata, sjedio Kruščić:

“Gde je okrivljeni Milošević izašao iz vozila noseći silikonsku masku na glavi kako bi se osigurao da ne bude prepoznat, a zatim prošao kroz prolaz zgrade, te je tako neopaženo s leđa prišao Kruščiću i… iz pištolja ‘glock 17’ ispalio više projektila, nanoseći mu teške i po život opasne povrede”, piše u spisima Višeg državnog tužilaštva.

Navodi se da je potom otrčao do automobila i dao se u bekstvo.

Filip Bešović se, kako piše u dokumentima tužilaštva, sumnjiči se da je organizovao kriminalno udruženje radi realizacije kriminalnog plana – ubistva Kruščića i napada na Oliveru Lakić.

U tužilaštvu, međutim, nisu precizirali šta povezuje ta dva slučaja.Ni nakon više od godinu nakon što je neko pokušao da ubije novinarku, nije utvrđeno zbog čega su pucali u nju.Ranjena je 8. maja 2018. godine ispred ulaza zgrade u kojoj živi u Podgorici. Predstavnici policije i tužilaštva održali su konferenciju za medije i saopštili da su rasvetlili napad na novinarku i ubistvo Kruščića.

Načelnik podgoričke policije Milovan Pavićević tada je saopštio novinarima da je Filip Bešović pucao u Lakićevu, međutim, to su iz Višeg državnog tužilaštva “demantovali” dan kasnije kada je izdata naredba za sprovođenje istrage.

U tom tužilačkom aktu podseća se da je 8. maja 2018. godine na štetu novinarke izvršeno krivično delo teška telesna povreda, ali i konstatuje da nisu sigurni ko je to učinio Filip Bešović lično, ili preko jednog od članova kriminalne grupe koju je organizovao. D. M.

Pavićevića izručili krajem jula

Iz Ministarstva pravde podsetili su da je Đorđije Pavićević sa Kosova izručen Crnoj Gori još 26. jula 2019. godine.

Pavićević je bio u društvu sa Miloševićem, kada su uhapšeni.

On se traži zbog bekstva iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru gde je izdržavao kaznu zatvora zbog krivičnog dela – otmica, u sticaju sa krivičnim delom – iznuda u pokušaju.

Iz te medicinske ustanove pobegao je 3. jula 2018. godine.

 

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs/Vijesti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top