All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Kome će iz dijaspore otići 800.000 evra iz državne kase

KOME od srpskih organizacija i udruženja iz regiona i dijaspore će otići oko 800.000 evra, koliko država godišnje odvaja za pomoć našim sunarodnicima u svetu, znaće se do kraja meseca. Konkurs za sufinansiranje programa koji je raspisala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pri Ministarstvu spoljnih poslova, zaključen je 1. aprila. Projekti, međutim, još stižu poštom, pišu Novosti.

Do 8. aprila, kako nam je potvrđeno u MSP, stigla su 132 projekta iz regiona i 156 iz dijaspore, a očekuje se da će ih ukupno biti više od 600. Srpska udruženja ovaj novac koriste za otvaranja škola ili dopunske nastave na srpskom, informisanja na srpskim portalima (u Albaniji), objavljivanja knjiga na maternjem jeziku, posetu dece Beogradu…

Po rečima Aleksandra Čotrića, iz skupštinskog Odbora za dijasporu, ovo je samo deo novca koji država odvaja. Ministarstvo kulture svake godine daje pare za kulturne programe i informisanje na srpskom jeziku u državama bivše Jugoslavije, plus Albanija, Rumunija i Mađarska, a Ministarstvo prosvete stipendije za 18 akademaca za studije u našoj zemlji. Finansira se i školovanje na srpskom u 30 zemalja. Za dopunsku nastavu godišnje se iz budžeta izdvaja milion evra.

Udruženja Srba iz regiona i dijaspore više puta su tražila veće budžete. Osim para, po rečima Čotrića, traže i jednostavnije i brže procedure za dobijanje našeg državljanstva.

– Najbolji položaj imaju Srbi u Rumuniji i Mađarskoj, a najgori u Crnoj Gori i Albaniji – dodaje Čotrić. – U Rumuniji ih ima oko 17.000, imaju škole i svog poslanika, a Rumunija izdvaja za njih oko 800.000 evra godišnje. U Mađarskoj ih je oko 10.000, takođe imaju škole, a gimnaziju “Nikola Tesla” u Budimpešti pohađaju i naša deca iz Beograda, Niša, Kragujevca… Odatle imaju lakšu prohodnost za fakultete u EU.

U Crnoj Gori živi oko 200.000 Srba, koji čine trećinu stanovništva, pa bi trebalo da ih bude toliko i u vlasti, sudstvu, policiji, ali su ovi procenti jednocifreni.

– Na prošlom popisu, pre devet godina, pet odsto ljudi manje se izjasnilo kao Srbi nego na popisu pre toga – kaže Čotrić.

Sa ogromnim teškoćama sreću se i Srbi u Albaniji, gde ih ima oko 30.000, u Skadru i u Fijeri. Pre godinu dana usvojen je zakon o nacionalnim manjinama, ali se nije puno toga promenilo. Srbija i SPC pomažu organizovanje kurseva srpskog jezika, ali Srbi nemaju pravo upotrebe svog jezika i pisma kao službenog.

UPRAVA BEZ DIREKTORA

PREDSTAVNIK Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović na prošlonedeljnom skupu Srba iz regiona izrazio je nezadovoljstvo što Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu nije konstituisana. Ova Uprava, kažu u MSP, uredno radi od 2014. Ona ima tri pomoćnika, iako nema direktora.

dijaspora.news/Novosti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top