All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Koliko košta prolazak migranata kroz BiH: Krijumčari ‘debelo’ naplaćuju prelazak preko granice

Granica koju je lakše preči – malo novca. Granica koja je veća prepreka i gdje je visoka sigurnost znače više novca – kaže izbjeglica iz Pakistana
Sa povećanim brojem dolaska migranata u BiH povećava se i broj krijumčara. Migranti kažu da im sami prilaze i nude da ih za novac prevedu preko granica. Što su bliže zapadu – cijena je, kažu, veća.

Džibal je iz Pakistana put Zapada krenuo prije godinu dana. kaže da mu krijumčari nisu nepoznanica. Uz pomoć jednog došao je iz Srbije u BiH, prenosi N1.

– 400 eura da vas prevedu preko samo preko rijeke. Ne preko granice. Prevedu nas preko rijeke – kaže.

Tvrdi da se i u BiH susretao sa sličnim ponudama.

– Da. Ista priča. Jednako. Ista pitanja – navodi.

No ono što se razlikuje je cijena. Tvrdi da za prelazak Hrvatske granice iznos koji krijumčari traže prelazi tri hiljade eura.

– Granica koju je lakše preči – malo novca. Granica koja je veća prepreka i gdje je visoka sigurnost znače više novca – kaže izbjeglica iz Pakistana.

Kaisar je na tzv. migrantskoj ruti posljednje dvije godine. I on je u BiH stigao iz Srbije. Uz pomoć krijumčara.

– Neki ljudi su mi prišli. Pitali me želim li da idem u BiH? Da, idem. Imaš li novca. Da, imam. Tražio je 200 eura. Platio sam i prešao rijeku – kaže Kaisar, izbjeglica iz Pakistana.

Rijeku Drinu prešli su čamcem. Nakon toga je hodao devet sati dok nije prešao granicu i ušao u BiH. Pitamo ga – šta dalje?

– Nemam plan. Jer, sretneš nove ljude. I ponovo – imaš novca, ideš u Italiju. Možda me neko pozove, možda kontaktiram druge ljude i odem u Italiju, a možda i ne kontaktiram i ostanem ovdje – navodi Kaisar.

A ovdje je stigao prije tri dana. Gdje će biti za naredna tri – ne zna. Snovi o budućnosti koje je ponio iz Pakistana sad su na čekanju. U Sarajevu, dok spava u parkovima i napuštenim objektima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top