All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

KIŠA POTOPILA LIKU Kuće su pod vodom, ljudi su odsječeni od svijeta. A razina vode brzo raste

Foto: Robert Anić/ Pixsell

OBILNA kiša koja na širem području Like pada od petka navečer i topljenje snijega na Velebitu uzrokovali su poplavu i na širem području Kosinjske doline, a pripadnici Stožera Civilne zaštite, Crvenog križa i aktivisti čamcima dovoze agregate i druge potrepštine za stanovništvo.

Održan je danas sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat, pod vodom je i kameni Kosinjski most. Područje Gornjeg i Donjeg Kosinja je bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom. Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama nadaju se kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm, rekao je Hini Kurteš, koji je ujedno i donačelnik općine Perušić.

Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i zbrinuti stoku, doznaje Hina od ravnatelja gospićkoga Crvernog križa Vlade Brkljačića.

Poplavljeno područje Kosinja danas su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i  Gospića.

Župan Milinović proglasit će elementarnu nepogodu

Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića u subotu je priopćeno da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Formalno će se stanje elementarne nepogode, sukladno Zakonu, proglasiti kada se stvore uvjeti za izlazak povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje je dužno odmah, a najkasnije 8 dana od proglašenja, obići kućanstva, popisati materijalne štete na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima i poljoprivrednim površinama, te podnijeti izvješće o elementarnoj nepogodi državnom, županijskom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.

Za proglašenje elementarne nepogode stekli su se uvjeti, 20-ak kuća je pod vodom te nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže, rekao je načelnik općine Perušić Ivica Turić. S terena je izjavio Hini da ljudima pomaže 150 pripadnika vatrogastva i Civilne zaštite te djelatnici općine Perušić.

Od tri zaseoka s 20 kuća dva su naselja od sinoć bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode.

Govoreći o tome da je Kosinj često pod poplavom Turić je rekao kako je potrebno formirati ili retenciju ili sagraditi niz godina planiranu hidrocentralu Senj 2, jer sadašnja akumulacija prima 120 milijuna prostornih metara vode, a nova bi planirana akumulacija primila 360 milijuna prostornih metara vode i riješila Kosinj čestih poplava.

Nas samo zimska služba i elementarne nepogode koštaju trećinu proračuna i to je neodrživo. Općina Perušić zahtijeva od Hrvatske elektroprivrede da se očituje o namjeri gradnje hidrocentrale, jer je prostornim planom ta gradnja predviđena, dodao je Turić.U Karlovcu pomaže vojska

Na zamolbu karlovačkog Stožera civilne zaštite i Hrvatskih voda, na ugroženo područje stiglo je 50 vojnika kako bi pomogli pojačati nasipe u karlovačkim naseljima, jer se zbog obilnih kiša ponovno očekuje povećanje vodostaja.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, u svojstvu zapovjednika Stožera, rekao je na konferenciji za novinare kako se zbog obilnih kiša, nakon nekoliko dana opadanja, ponovno očekuje povećanje vodostaja karlovačkih rijeka.

Uz vojnike, tu su i dobrovoljna vatrogasna društva koja su u punoj pripravnosti, pojačano se pune vreće s pijeskom i dijele stanovnicima uz obalu Kupe, rekao je Mandić te pozvao građane koji žive na mjestima plavljenja da učine sve što mogu kako bi i sami zaštitili svoje objekte.

Najugroženija karlovačka naselja uz Koranu i Mrežnicu brane se od poplave boks barijerama i prepumpavanjem vode, pod vodom su i naselja uz Kupu, a zbog vode na kolnicima cesta neke građane već danima s najnužnijim namirnicama i lijekovima opskrbljuju čamcima karlovački vatrogasci.

Zbog vode na kolniku zatvorena je za sav promet državna cesta D36 između Blatnice Pokupske i Šišljavića, županijska cesta 3149 Donje Mekušje – Kobilić, te lokalne ceste Brođani – Brežani, Utinja – Slunjski Moravci, cesta u Karasima, te nerazvrstane ceste Turanjski Lug – Otok, Cerovac Vukmanički – Rilj, Gornje Mekušje – Kamensko i u naselju Gradac.

(Dijaspora News/Index.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top