All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Kako je ova žena masovno “krala” kuće srpskih izbeglica i prodavala ih Hrvatima?

Vujaklija je lažirala punomoćja i prodavala nekretnine bez znanja vlasnika.

Opštinski sud u Varaždinu osudio je Kosu Vujakliju na dve godine zatvora zbog prevare srpskih izbeglica iz BiH čije je kuće u Hrvatskoj, bez njihove dozvole i znanja, prodavala hrvatskoj državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Supružnici Nikola i Mira Vučak živeli su u Kninu do avgusta 1995. godine, a onda su se preselili u Suboticu. Krajem novembra 2004. iz APN-a su saznali da se mogu vratiti u svoju kuću u Knin, ali ih je tamo dočekalo jezivo iznenađenje – kuća je bila prodata, a posrednik u prodaji bila je Kosa Vujaklija.

– Nikome našu kuću nismo prodali, niti smo potpisali ikakav ugovor. Ne poznajemo uopšte tu Kosu Vujakliju – kažu supružnici čiji potpisi, kako je utvrdio sud, evidentno nisu bili na spornom ugovoru. Nisu bili ni slični.

Vujaklija je sa prevarama započela još u maju 2004. godine, kada je uz pomoć falsifikovane punomoći Ljeposave Prodanović, navodno overene u opštinskom sudu u Beogradu, prodala njenu kuću u Šeovici za 38.000 evra.

Kako je cela stvar funkcionisala? APN, koju je osnovala Vlada Hrvatske kako bi na “račun države kupovala ili menjala nekretnine na području države”, jedina je imala mogućnost kupovine kuća izbeglih Srba.

Da bi ih Agencija mogla kupiti, vlasnici koji su se mahom preselili u Srbiju, prvo su morali, ako su to uopšte hteli, dati svoju saglasnost. No, logično, to nisu učinili svi, pa je grupa prevaranata, koje je Vujaklija bila dio, lažirala punomoćja nekih, a hrvatske vlasti ih nisu kontrolisale i proveravale.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top