All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Kako je hrvatski Eskobar detaljno planirao jednu od najvećih dilerskih akcija na Balkanu?

Hrvatski Eskobar je otputovao za Panamu kako bi za početak kupio 100 kilograma kokaina.

U najvećoj akciji  hrvatske policije u kojoj je učestvovalo još sedam zemalja nađeno je sto kilograma kokaina koji je bio sakriven u kontejneru sa 20 tona mešanog metalnog otpada. Slovenačka policija uhapsila je Stjepana Prnjata poznatog pod nazivom Eskobar.

Pored njega uhapšeno je još osam pomagača među kojima je i član kolumbijskog narkokartela koji su zatvoreni u Rijeci.

Prnjat se u januaru 2017. godine sastao sa dvojicom muškaraca kako bi napravili novi plan švercovanja kokaina iz Južne Amerike i Evropsku uniju. Tad je i započela čitava akcija policije.

PLAN NABAVKE DROGE

Hrvatski Eskobar je otputovao za Panamu kako bi za početak kupio 100 kilograma kokaina za 2,2 milona kuna (31.760.000 dinara) sa ciljem da zaradi najmanje 25 puta više novca, prenosi “24sata.hr”.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Dileru je najveći problem bio kako da na siguran način prebaci drogu u Hrvatsku, pa su njegovi ortaci došli na ideju da kupe metalni otpad koji će u brodskim kontejnerima prevesti do luke u Rijeci, kako bi u njih stavili kokain. Da bi se to ostvarilo morali su da se pobrinu za carinu.

S obzirom na to da su uvozili otpad, na papirima je pisalo da se unutra nalazi roba koja nema nikakvu vrednost, a jedan od učesnika krijumčarenja posebno je nadzirao carinsku kontrolu.

Foto: Profimedia

Pored toga bilo je bitno gde će se u Zagrebu iskrcati kokain. Za to vreme pratila ih je policija Slovenije, Nemačke, Holandije, Španije, Italije, Paname i Kolumbije, kao i američka DEA.

ESKOBAR JE ORGANIZOVAO NABAVKU I PREVOZ DROGE NAKON IZLASKA IZ ZATVORA

Prnjat je proveo 11 godina u zatvoru u Bolonji, jer je i tad organizovao prebacivanje droge u jahtama iz Kolumbije i Venecuela.

Droga koja je zaplenjena u sredu nije najveća količina koju je hrvatska policija konfiskovala, s obzirom na to da je tokom 1997. godine pronađeno čak 557 kilograma droge.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top