All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Jovan živi u Austriji, humanošću povezuje dijasporu s maticom (FOTO)

Mladi harmonikaš iz Kule Jovan Pović, koji živi u Austriji, pokrenuo je sa svojom porodicom Fejsbuk-stranicu “Unapredimo kulturu”, kojom se pozivaju ljudi iz naše zemlje i inostranstva da pomažu rad kulturnih institucija i održavanje kulturnih manifestacija, pišu Novosti.rs.

Prva akcija sprovedena je nedavno za pomoć KUD “Šove” iz Ravnog Sela, a Jovanova težnja je da FB grupa “Unapredimo kulturu” počne da prikuplja sredstva za otvaranje Akademije za narodnu muziku u našoj zemlji.

Jovan je završio Školu za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli i Srednju muzičku školu “Stanković” u Beogradu, a ambicija mu je da svira u orkestru RTV ili RTS. Bio je član KUD “Svetozar Marković” u Novom Sadu, gde je imao 150 nastupa, a u Austriji svira u srpskom KUD “Mladost” i u internacionalnom sastavu “Distringo”.

“Nisu se “složile kockice” u Srbiji, pa sam sa suprugom došao u Beč, iako mi je srce ostalo u našoj zemlji, za koju su vezane i sve moje ambicije. Osnovali smo FB grupu po ideji moje majke, koja želi da poveže dijasporu sa maticom, pre svega u oblasti kulture”, navodi Jovan.

 

Završna reč, predstavnice naše grupe u Nemačkoj, Nikoline Pović. Svečano je uručila donacije prikupljene u Srbiji,…

Gepostet von Unapredimo kulturu am Sonntag, 1. September 2019

 

Njegovi roditelji i sestra žive u Nemačkoj, a otac je, dok je Jovan bio mali, jedno vreme boravio u Americi.

“On je takođe svirao harmoniku, a iz Amerike me je “bombardovao” da stalno vežbam, i po 12 sati dnevno. Imao sam i odlične učitelje, Jozefa Kvintusa u Kuli i Bobana Bijelića u srednjoj školi, koji je diplomirao i magistrirao studije harmonike na Ruskoj akademiji muzike. Uzimao sam časove kod naših virtuoza Ljubiše Pavkovića i Bobana Kopunovića i mnogo naučio iz druženja sa Vladom Panovićem, sadašnjim šefom Narodnog orkestra RTS”, priča Pović.

Na njegovoj svadbi, kako s ponosom ističe, sviralo je 28 aktivnih vrhunskih muzičara. Pošto se on i njegova porodica klone komercijalizacije, odlučili su da podrže “pravu” kulturu.

 

https://www.facebook.com/unapredimo.kulturu/posts/458807024722424

 

“Prvobitna zamisao bila je da prikupljamo donacije za obnovu Doma kulture u Ravnom Selu, koji je izgoreo pre tri godine. Zaključili smo ipak da bi naš doprinos u ovom trenutku bio skroman, jer mnogo veću akciju za ponovnu izgradnju Doma kulture vodi glumac Lazar Ristovski, kroz “Ravno Selo film festival”, koji je pokrenuo u svom rodnom mestu”, kaže Pović.

Odluka je pala da se obezbedi pomoć za KUD “Šove”, radi čega je grupa “Unapredimo kulturu” organizovala humanitarni koncert, na prostoru iza izgorelog Doma kulture.

ZA NOŠNjU 1.600 EVRA

Dobrotvorni koncert u Ravnom Selu bio je posvećen Kristini Kalnić, Jovanovoj tetki, koja je prošle godine tragično nastradala u Australiji, a ostavila je neizbrisiv trag u kulturnom životu Ravnog Sela. Nastupili su vokalni solisti Zorana Iđuški iz Sombora i Teodor Teja Katić iz Sremskih Karlovaca, tamburaški orkestar “Velos” iz Novog Sada, grupa “Distringo” iz Beča i KUD “Varadin” iz Petrovaradina, “Logovac” iz Despotova i “Šove”. Prikupljeno je 1.600 evra za obnovu narodne nošnje KUD “Šove”.

 

 

Dijaspora.news/Novosti.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top