All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“JA SAM FIDEL” Kuba se oprostila od Kastra (VIDEO)

Levičarski političari latinske Amerike zavetovali su se sinoć da će nastaviti Kastrovu revoluciju uzvikujući “Ja sam Fidel” na skupu održanom u čast pokojnog kubanskog predsednika.

Stotine hiljada ljudi okupilo se na Trgu revolucije u Havani i na ogromnom šetalištu gde je Kastro držao svoje legendarne i dugačke govore.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Na zgradi Nacionalne biblioteke bila je izložena i ogromna fotografija Kastra iz mladih dana u gerilskoj uniformi i puškom, a njegov brat Raul je sa tribine mahao gomili. To je bio drugi dan odavanja počasti Kastru pre nego što urna sa njegovim pepelom počne da se pronosi zemljom.

Jedan za drugim, lideri Južne Amerike, Afrike i Karipskih zemalja, kao i evropski zvaničnici odali su počast Kastru.

“Misija je ostvarena komandante Kastro. Danas podižemo zastave nezavisnosti u ime velike domovine, podižemo zastave dostojanstva i slobode”, rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji je prethodnik i mentor Ugo Čavez bio blizak Kastrov prijatelj.

Ekvadorski predsednik Rafael Korea pohvalio je Kastrovu ideologiju i zakleo se okupljenima da će nastaviti da se bori za Kastrove ideje. Predsednik Bolivije Evo Morales kazao je da Kastro nije mrtav, već da je živ više nego ikada pre. Na kraju skupa, prisutnima se obreatio predsednik Kube i Kastrov brat Raul koji se brojnim gostima zahvalio na solidarnosti i ljubavi koju su pokazali i završio čuvenim revolucionarnim rečima “Do pobede, uvek”.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Ipak, nekoliko svetskih lidera izbeglo je dolazak na ceremoniju, a među njima su bili lideri Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Španije i Kanade, čak i predstavnici prijateljskih zemalja – Rusije, Kine i Irana.

Posle ceremonije, urna sa Kastrovim pepelom proneće se takozvanim “karavanom slobode” po celoj zemlji, tragom rute kojim se kretao gerilski pokret 1959. godine, kada je svrgnut režim diktatora Batiste. Komemoracija će se završiti u nedelju, kada će urna biti položena u gradu na istoku Santjago de Kuba, gde je počela kubanska revolucija i gde je Kastro proglasio pobedu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top