All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

IZGUBILI SU SVAKI MOGUĆI KOMPAS! Oni traže zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru!

Crnogorski pokret najavio je da će tražiti zabranu ulasku patrijarha Irieneja u Crnu Goru, čiji dolazak je najavljen povodom obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u toj državi, krajem septembra u Budvi, piše podgorička Pobjeda.

Kako prenosi podgorički dnevnik, zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru tražiće zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH”.

Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio nameno i da je pritom, kako se navodi, zlonamernim interpretiranjem činjenica “raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruza mržnjom protiv sopstvene domovine”, te da je u tome uspeo.

Crnogorski pokret je najavio i da će Vhovnom državnom tužilaštvu podneiti krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obelezavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu s čelnikom cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih dela koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Za mitropolita Amfilohija kažu da je, rečju i delom, “inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve”, a da je SPC “u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989.”, prenosi Pobjeda.

Obeležavanje 800-te godišnjice autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i sveosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva.

Iz CP kažu da najava skupa sadrži dve neistine da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki.

Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat.

Neistina je, tvrde i to što je na dnu najavnog plakata napisano da se navršava i 1500 godina od osnivanja Manastira Podlastva. Za manastir kažu da je, najverovatnije, sagrađen, možda u XV veku, a ktitor mu se ne zna.

 

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs / Agencije)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top