All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

IZ FOČE BICIKLIMA KRENULI NA POKLONJENJE SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM: Uz druženje i priču stigne se bez teškoća, a napor se gore odmah zaboravlja!

Na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, na put duži nešto više od 130 kilometara, danas je iz Foče krenulo 15 biciklista iz Srpske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Drugu godinu zaredom, pokloničku vožnju u manastir Ostrog organizovali su biciklisti okupljeni u organizaciju “Foča tur”.

“Zadovoljstvo je imati priliku voziti zajedno i ovo je nešto što uzdiže naš duh i biciklistički i moralni i u svakom pogledu. Svi smo spremni i u dobroj kondiciji“, kaže Jelena Simović, član “Foča tura”.

 

Najstariji učesnik, poznati maratonac iz Slovenije, šezdesetšestogodišnji Rajko Stevanović kaže da u jednoj godini pretrči više od 6.000 kilometara, a da kilometre koje pređe biciklom i ne broji, pa se za njega ova biciklistička vožnja može nazvati lakšim treningom.

 

“Svakog dana pretrčim 20 kilometara, nije važno kakvo je vreme, da li pada kiša ili sneg i koliko je hladno, a biciklom sam za jedan dan najviše prešao 210 kilometara. U Sloveniji sam prošle godine učestvovao na četiri maratona i na sva četiri pobedio, a Beogradski maraton sam istrčao za tri sata i 23 minute”, kaže Stevanović, koji je rodom iz Zavaita kod Foče, a u Sloveniji živi već duće od četiri decenije.

 

Dušan Masoničić iz Sutomora u Crnoj Gori i ove godine se pridružio fočanskim biciklistima na putu do najveće srpske svetinje.

 

“Jeste naporno, ali uz druženje i priču i pomalo odmora stigne se bez teškoća, a napor se gore odmah zaboravlja. Ostrog je najveća svetinja na ovim prostorima i tu dolaze vernici svih vera da se poklone Svetom Vasiliju. Najteža deonica je od granice, kroz tunele pored Pivskog jezera dok se ne savalda uspon iza Plužina“, priča Masoničić, koji je u Foči završio Medicinski fakultet.

 

Student Bogoslovskog fakulteta Dragan Nikolić iz Kragujevca kaže da je iskustvo vožnje od Foče do Ostroga nezaboravno.

 

“Prošle godine je bilo prelepo, fascinantno, rečima se ne može opisati i svakome bih preporučio ovu vožnju. Drugačiji je osećaj, umesto autom, doći pod Ostrog biciklom, a ja nameravam iduće godine da na dva točka pređem put od Kragujevca do Ostroga dug 450 kilometara“, kaže Nikolić.

 

Prvi put biciklom je pod Ostrog krenuo i Velibor Lalović iz Kalinovika.

 

“Kao Srbinu pravoslavcu ovo putovanje mi mnogo znači”, rekao je Lalović.

 

Biciklisti su za Ostrog krenuli ispred spomenika poginulim borcima i civilima iz poslednjeg rata, uz zajedničku molitvu i blagoslov proteojereja stavrofora Darka Đoga.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top