All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Ivan ostvario san u Australiji: Kao mali dva puta godišnje jeo meso zbog nemaštine, sada je kralj salama i kobasica

Svake nedelje, 60 do 80 komada stoke i do 200 svinja se tranžira, dimi, fermentiše i stavlja u omote od kojih Ivan pravi svoje delikatese

Ivan Špehar (75) došao je u Australiju 11. novembra 1965. godine i ostvario svoj australijski san. Sa sobom je u novu domovinu doneo samo jedno, svoje mesarske veštine.

Kada je u potrazi za boljim životom emigrirao, u Australiji je upoznao i svoju suprugu. Svoju prvu radnju je otvorio u Sidneju 1972. godine. U jednom je trenutku skoro bankrotirao, a onda je sa svojim rođakom stari supermarket pretvorio u mesaru. Ona i dan danas postoji u Čester Hilu, a poznata je pod imenom ‘Ivan’s Butchery’ (Ivanova mesara), a službeno se zove ‘Ivans Small Goods’.

Prva stvar koji primetite kada uđete je miris, ta predivna aroma dimljenog i mariniranog mesa. Zatim, dugi red mariniranih i dimljenih šunki koje vise sa tavanice, komadi šunke i kulena koji vise iznad mesarevog pulta. Svi ovi delikatesi se prave iza prodavnice, u maloj fabrici koja liči na lavirint.

Svake nedelje, 60 do 80 komada stoke i do 200 svinja se tranžira, dimi, fermentiše i stavlja u omote, da bi se pojavili kao desetine proizvoda, od jetrene kobasice, do sudžuka, turskih ovčjih kobasica i mnogih drugih đakonija – rekao je Ivan australijskim novinarima.

Ivan je takođe aktivan član tamođnje hrvatske zajednice i predsednik Hrvatskog kluba ‘Sydney Punchbowl’, piše CroExpess

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top