All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

ISTINSKI HEROJ! Milun rizikovao život na auto-putu kako bi spasao druge

Veliki lančani sudar na auto-putu E-75 kod Feketića u četvrtak ujutru odneo je tri života. Taj broj bi bio mnogo veći da se tog maglovitog jutra na putu nije našao hrabri Milun Đačić iz Mišićeva, koji je rizikujući svoj život, sat i po vremena mahao sigurnosnim prslukom i vozačima signalizirao da se zaustave.

“Na put u Novu Pazovu krenuo sam nešto posle šest časova, uključio sam se kod Žednika negde oko 20 do sedam. Magla je bila strašna, vidiljivost je bila tek nešto više od jedne oznake, i moje pravilo je da u tim situacijama pratim vozilo koje je ispred mene, da sam udaljen dovoljno da mogu da se zaustavim. Međutim, vozilo ispred mene iznenada je počelo da koči, kočio sam i ja, prešao u brzu trzu traku i nekako sam uspeo da se zaustavim tik uz branike. Čim sam stao, pogledao sam da li neko ide iza mene da me udari i kada sam video da nema, istrčao sam napolje i rukama zaustavio kola koja su nailazila”, priča nam u dahu Milun za portal Subotica.com.

“Zaustavio sam nekoliko kola i kada sam video da ih više ne dolazi, vratio sam se i iz svog vozila uzeo novi prsluk da budem uočljiviji. Onda sam počeo da trčim ispred kolone, otprilike 50 metara, toliko da nisam mogao da vidim četiri migavca, i zaustavljao automobile, šlepere, jedan autobus, iza koga je bio kamion i to mi je bilo strašno.”

Trenutak kada nije čuo da dolaze vozila, Milun je iskoristio da pozove policiju, ali kako nije dobio vezu, nazvao je svoju porodicu u Mišićevu da oni budu uporni i da jave policiji šta se dešava na autoputu. Za to vreme, ovaj hrabri sredovečni čovek neumorno je trčao ispred kolone i zaustavljao reku vozila.

“Istrčavao sam ispred kamiona i niz kola koja idu iza njega i zaobilazeći ga prelaze u brzu traku, svima sam mahao i posle su mi neki vozači rekli da su me primetili, da je taj prsluk prost bljesnuo ispred njih”, nastavlja još uvek pod utiscima.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

“Jedan kamion, ne znam tačno da li onaj koji je udario u drugi kamion ili onaj koji je udario u „fiat“ u kome su bili pripadnici Vojske Srbije, me je video i počeo da koči i odjednom nastavio put i onda sam, samo nekoliko trenutaka kasnije, čuo kočenje i tresak. Tu sam baš bio potrešen, besno sam bacio prsluk, međutim čim sam čuo zvuk točkova, zgrabio sam ga i nastavio. Možda sam predaleko otišao napred, možda je čovek video i usporio, ali kada je video da nema ništa nastavio put, a kad je shvatio šta se događa bilo je prekasno. Onda sam odlučio da budem malo bliže koloni, dok sam mogao da čujem glasove.”

Kamo sreće, ističe Milun, da mu se neko od vozača iz kolone vozila pridružio, onda bi bili mnogo uočljiviji.

“Vraćao sam se čak da vičem ljudima da izađu iz kola, da će poginuti, ali oni su me bledo gledali, niko nije reagovao. Izlazili su iz kola i ćaskali, a niko da shvati da svaki sledeći minut donosi nove žrtve. Nisam mogao da verujem, ali nisam imao ni snage ni vremena da im objašnjavam”, dalje će naš sagovornik, otac četvoro dece.

“Verujte, da je u tom momentu moglo da ja skočim ispred i sve stane, možda bih skočio, koliko je to strahovito izgledalo. Zaustaviš jedna, ali ništa nisi uradio ako ne zaustaviš i ona koja sledeća dolaze. Došla su dva policijska vozila, ali i njih su vrlo brzo zatrpali i oni su se brinuli za povređene. Tek kad je preusmeren saobraćaj i kada je jedan policajac došao na čelo kolone, dao sam mu prsluk da nastavi, a ja sam otišao da vidim šta mi je sa kolima. Nisam ni znao da sam toliko daleko otišao, dok nisam stigao do svog vozila. Za to vreme službe su već sve svoje uradile, na putu su ostali samo oni koji su čekali uviđaj.”

Iako je spasao na stotine ljudi, Miluna duša boli zbog troje ljudi koji su izgubili živote.

“Čuo sam tri udara i znao sam da ima poginulih, ali nisam mogao da pogledam. Žao mi je što nisam spasio te ljude. Mnogo mi je žao. Stalno razmišljam o njima. Nisam više mogao učiniti”, drhtavim glasom će Milun.

“To je bila klanica. Kakav rat. Potpukovnik ne može u ratu tako lako da pogine, a ovde je stradao za minut, nemoćan, uglavljen među kola. Strašno… Bez obzira što je spašeno ne znam koliko ljudi, jako mi je bilo teško što su oni stradali.”

U ovakvim situacijama teško je ostati priseban, ali to je najvažnije.

“Vozači prvo moraju da poštuju ograničenja brzine i prilagode se okolnostima na putu, a kada se nađu nagomilani u koloni, odmah da izađu iz vozila i sačuvaju živu glavu, jer već u sledećem sekundu mogu da nastradaju. Ako potom mogu nekome da pomognu, da to i učine”, poručuje ovaj istinski heroj.

dijaspora.news/Subotica.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top