All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

ISPOVEST POLICAJCA IZ BIH KOJI JE HEROJSKI SPASIO DVOJE DECE NA JADRANU: Krenuo sam ka njima kao da su u čamcu bili moji Dejana i Damjan

U vreme dok je fudbalska reprezentacija Hrvatske u utorak overavala vizu za finale protiv Engleske na Mundijalu u Rusiji, u Auto-kampu Rača kod Senja na Jadranskom moru odvijala se prava drama u kojoj je jedan od učesnika bio Dejan Gvozden, policajac iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj hrabri pripadnik Policijske uprave Bosanska Gradiška je jedan od heroja o kojem posljednjih dana pišu mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, jer je svojom hrabrošću spasavajući život dvoje maloletne dece iz Nemačke na otvorenom moru došao do naslovnica mnogih portala.

Mediji u BiH su kontaktirali Gvozdena i on je pristao da da da ispovest šta se sve dešavalo te večeri na obali Hrvatske.

Za Dejana su od prijatelja iz Bosanske Gradiške čuli da je rekorder u dobrovoljnom davanju krvi (48 puta) u svojoj policijskoj upravi i da je momak za kog svi u jedinici i gradu imaju samo reči pohvale.

“Bio sam u šetnji sa suprugom Vojislavkom i decom Dejanom i Damjanom. Taman sam izašao iz Auto-kampa na mol ispred mora, kada sam video da su deca krenula gumenim čamcem s obale. Bilo je 20:00, hteli smo da sednemo u neki kafić da gledamo utakmicu kada sam video da deeca polako odmiču. U prvi mah sam pomislio sada će doći njihovi roditelji, za koje sam tek kasnije saznao da su nemački državljani iz Bilefelda”, priča Gvozden.

 

Dejan nastavlja da je baš u tom trenutku počela da nadolazi bura, a da je čamac s mališanima išao sve dalje od obale prema Golom otoku.

 

“Tada sam primijetio da deca mašu rukama. Nisam se ni sekunde dvoumio, ugledao sam jedan motorni malo veći čamac. U isto vreme neko je sa recepcije zvao Kapetaniju, ali se niko nije javljao na njihove pozive, verovatno jer su svi gledali utakmicu. Ja sam tada saznao da je čamac od jednog starijeg Poljaka, kojeg sam uspeo da kontaktiram da zajedno krenemo u potragu za mališanima”, nastavlja Gvozden.

 

Dok je Dejan uspeo da upali motor, gledanje utakmice iz Moskve palo je u drugi plan. Svi su gledali u smeru Dejana i Poljaka i nemačkih mališana, devojčice i dečaka od 11 i 8 godina.

“Bura je bila sve veća, ali smo posle desetak minuta vožnje uspeli da dođemo do njih. Kada smo prišli njihovom čamcu, deca su bila sva mokra, jer su ih talasi zapljusnuli. Devojčica je bila prva do mene kada smo stigli, ali je ona tražila da iz čamca prvo izvučemo njenog brata, pa nju. Kada smo se približavali obali, čuli smo kako nas čeka veliki apaluz i oduševljenih stotinjak turista”, dodao je Gvozden, koji ima sertifikat za spasioca koji je dobio pri Upravi za policijsko obrazovanje u Banjaluci.

 

Po izlasku na obalu, priča nam Dejan, prvo što pamti su reči njegove dece Dejane i Damjana, koji su oduševljeno rekli: “Ovo je naš tata, ovo je naš heroj”.

 

Dok je Dejan primao čestitke od meštana i turista, ispred njega su se stvorili i roditelji mališana.

 

“Ja slabije govorim nemački jezik, ali ga razumem, dok je supruga Vojislavka odlična u konverzaciji. Roditelji mališana su prvo hteli da se zahvale, a ubrzo su izvadili i novčanik u želji da me nagrade novčanim iznosom. Odbio sam bilo čime da me nagrade, jer sam u spasavanje nemačkih mališana krenuo kao da su u tom čamcu bila moja deca, Dejana i Damjan”, naglasio je Dejan Gvozden, koji će na odmoru u Rači ostati još desetak dana i presrećan je što je učinio veliku stvar za vreme svog prvog odmora u ovom kampu.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top