All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

ISPOVEST DEKE KOJI UZGAJA TRAVU PODIGLA REGION NA NOGE: Dok marihuana raste, ja sam zdrav! Samo pomirišem i astma odmah prođe!

Policija je kod Tomislava već nekoliko puta našla stabljike indijske konoplje, a on se svaki put branio da mu je to lijek koji mu je pomogao oko gihta i astme.

Policijski službenici Odeljenja za kriminal Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 79-godišnjim Tomislavom Rosanom kojeg se sumnjiči za zloupotrebu opojnih droga. U sklopu kriminalističkog istraživanja, policajci su u njegovom vrtu pronašli i oduzeli 50 stabljika konoplje visine 60 do 200 cm.

“Veliki diler”

 

Taj je 79-godišnjak Državnom otužilaštvu kazneno je prijavljen zbog neovlašćene proizvodnje i prometa drogama. Policiji je  poznat zbog istih kaznenih dela.

 

Strah i trepet zadarske narkoscene, Tomislav Rosan rođen je u Pakoštanima. Visok je 165 centimetara, ima pedesetak kilograma, kačket sa šljokicama i jedan zub. Već godinama, kaže, pati od astme, gihta i povišenog krvnog pritiska.

 

– Sve je to banda! Ma ‘ko im mater… – ljut je Tomislav, koji nas je primio u svojoj kući u Pakoštanima ne bi li stao na kraj pričama u javnosti da je veliki diler, krupni preprodavač indijske konoplje, čovek “jači od sustava”, kako ga je jednom sarkastično okarakterizirala tužiteljica, koji tu “strašnu opojnu drogu” uzgaja u vrtu ispred kuće.

 

Lekovito ulje

 

Velika je to kuća na liepom mestu u Pakoštanima i ispred nje prostran vrt s dozrelim gredicama paprika i rajčica. A između njih samo tragovi pedesetak stabljika marihuane koje su dan prije policajci povadili i ponijeli sa sobom.

 

– Nikada nikome ništa nisam prodao! Ja samo spašavam živote. Svoj i tuđe – iskreno će Tomislav, raširenih plavih očiju. Nekako mu se čudno sjaje, no uvjerava nas da nikada u životu nije zapalio cigaretu, a kamoli džoint. A i da ga jest zapalio, ne bi imao ništa protiv jer, koliko on zna, a o tim stvarima, kaže, zna dosta, nikad nije čuo da je netko dobio rak pluća zato što je pušio marihuanu.

Opet na sud

 

– Došli su u civilu. Rekli su mi, zamislite, da se miris marihuane iz vrta osetio na ulici. Ušli su mi u kuću, meni nisu dali da uđem ni u vrt, i sve su povadili iz pitara i zemlje. Bilo je više od pedeset biljaka. Neke su imale pola metra, neke više od dva. Posadio sam ih pre meseci i po – govori nam Tomislav.

 

Pre dve godine oslobodili su vas za uzgoj i navodnu prodaju indijske konoplje, ali je presuda ukinuta. Sada ćete opet morati po sudovima…

 

– Bolje mi je da ništa ne govorim – iživcirao se dedica.

 

Marihuana
MarihuanaFOTO: PIXABAY

Ali kad govori, zvuči zanimljivo.

 

– Ja sam već bio na drugom svetu. Doktori mi danas skidaju kapu. Imao sam giht, prije sedam-osam godina, izvadili su mi devet litara vode iz desnog koljena – priča te zavrće nogavicu kako bi pokazao ožiljke.

 

– Onda sam u Gracu, gdje sam radio i gdje mi danas žive žena i kći, pročitao knjigu dr. Gurschlera o lečenju marihuanom. Uzeo sam šaku semenki marihuane i pomešao ih s mlekom. Kad sam to popio, giht kao da je netko rukom odnio. Nikad više nisam imao takve probleme. Posle sam se i astme tako riješio.

 

Kako?

 

– Dok marihuana raste, ja sam zdrav. Dođem blizu nje i mirišem je – govori Tomislav i širi nosnice baš kao da će sada udahnuti cvet s vrhova konoplje.

 

I onda je zapalite…

 

– Ne. Nikad nisam ni cigaretu zapalio, uvjerava nas Rosan.

 

Pa kako je konzumirate?

 

– Kao ulje. To je zdravlje – kaže nam ushićeno ovaj vitalni starac koji je u invalidsku penziju otišao pre dvadesetak godina.

 

Dugo je radio kao hausmajstor u Austriji, a onda se vratio u rodne Pakoštane, u veliku kuću koju je podigao i u njoj sada živi sam. Ceni i voli svoj mir, ne gnjavi, kaže, nikoga, bavi se poljoprivredom i pomaže ljudima kad mu se obrate. A sada ga zbog uzgoja marihuane u svojem vrtu, za svoje zdravlje, za svoje potrebe, proganjaju kao da je najgori kriminalac.

 

Prije dve godine tada 77-godišnji Rosan oslobođen je na Opštinskom sudu u Zadru optužbe za neovlašćenu proizvodnju marihuane radi dalje prodaje.

 

Sud je tražilo strogu kaznu, smatrajući da laže kad kaže da marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja i za obloge, no sudac Ivan Marković utvrdio je da ne postoje čvrsti dokazi za optužbu koja ga je teretila. Naime, policija je 2012. u njegovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

 

 

Ilustracija
IlustracijaFOTO: PROFIMEDIA

Nakon presude Tomislav je suznih očiju rekao da nikada u životu ništa nije ukrao te da uopšte ne shvaća pojam da je on od “nečega oslobođen”. No, oslobađajuću presudu u Zadru lani je ukinuo Županijski sud u Splitu, koji nije poverovao Tomislavu da je marihuanom lečio giht jer za takvo što nema medicinske potvrde. Kako bi dokazao učinak konoplje na svoje zdravlje, Tomislav je na početku ponovljenog suđenja pred sucem Tomislavom Šimićem izveo nekoliko sklekova.

 

To, međutim, nije sve. Prije dvije godine kod Rosana je pronađena prava plantaža, 460 stabljika marihuane većih od dva metra. Uzgajao ih je u kontrolisanim uslovima u podrumu i na krovu kuće, s rasvetnim i ventilacijskim sastavom, sastavom grejanja i merenja temperature i vlage. Taj je sudski postupak još u toku.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top