All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

I BiH IMA SVOG ŠERLOKA HOLMSA Uspješno rješava slučajeve PRONALASKA bližih članova porodica, a sve to radi POTPUNO BESPLATNO

Zeničanin Hanas Kovačević, inspektor u penziji, godinama uspijeva riješiti brojne slučajeve pronalaska bližih članova porodica, a sve to radi potpuno besplatno.

Zahvaljujući predanom radu i trudu, uspio je nakon 10, 20, 30, pa čak i 40 godina spojiti biološku majku sa sinovima i kćerima, braću i sestre…

Daljina, godine, malo informacija, ništa nije prepreka da pronađe osobu koja se traži. Kako priča za “Dnevni avaz”, ovim neobičnim poslom počeo se baviti prije osam godina, kada je na Facebooku vidio grupu “Pokidane veze”.

– Sve je krenulo iz dosade, našao sam neke svoje prijatelje, a onda sam vidio objave drugih ljudi, odlučio pomoći i zaista sam uspješno sve rješavao – govori on.

Priznaje da mu je traganje za ljudima i profesionalna deformacija. Srećan je naročito kada pronađe one za kojima se godinama traga. No, kaže, bude i neugodnih situacija.

– Imam slučajeve kada pronađem biološke majke ili očeve, a onda mi počnu prijetiti. Ne vole svi ljudi da se pronađu. Napadaju me što se petljam gdje mi nije mjesto, a moj cilj je pomoći ljudima da pronađu najbliže – kaže on.

Do sada je uspijevao pronaći ljude u Americi, Turskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj… Kaže da se najčešće traže majke, očevi, braća. Uspio je riješiti i slučajeve koje nisu ni regionalne, pa ni svjetske emisije koje se bave ovim poslom.

– Srećom, bavio sam se poslom istražitelja, poznajem dosta ljudi, što mi pomaže da svaku potragu završim uspješno – pojašnjava on.

Razni slučajevi
Neke potrage traju duže od mjesec, a neke riješi i za nekoliko sati. Najveća satisfakcija bude mu kada nakon 40 godina spoji roditelje i djecu, a ističe da je, ipak, sestrinska ljubav najjača i da su te situacije najemotivnije.

– Spojio sam dvije sestre koje se nisu vidjele 40 godina. Dešavalo se da su brat i sestra zajedno bili na zabavama i svadbama, čak i kumovi nekim parovima, a da nisu znali da su krvno vezani – govori Kovačević.

Uprkos ponekad nelagodnim situacijama, činjenica da je nekome pomogao daje mu dodatnu snagu da se nastavi baviti istragama dok bude mogao. Zbog misterioznih slučajeva koje je uspio riješiti za kratko vrijeme, ovaj Zeničanin s pravom uživa nadimak Zenički Šerlok Holms.

Pronašao pet razreda

– Uspio sam spojiti pet razreda na cijelom području naše Jugoslavije. Jedan razred ima minimum 30 ljudi. Treba naći sve te ljude, pogotovo žene, koje su se u međuvremenu udale, promijenile prezime. Međutim, trebate znati šta i gdje pitati da biste uspjeli. Ja sam, srećom, uspio – govori Kovačević.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top