All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Hrvatskoj firmi hitno potrebno 160 građevinaca za rad po Evropi: Žele da angažuju i Srbe, ali postoji jedna velika prepreka

Zagreb Montaža i sada angažuje radnike iz Srbije na svojim gradilištima u Češkoj, ali njihov je rad i boravak ograničen na tri meseca

Gradilište posao, građevina, majstori, gradnja
Foto: pixabay.com

Za poslove koje je ugovorila u nizu evropskih država građevinskoj kompaniji, Zagreb Montaža hitno treba 160 kvalifikovanih radnika koje ne mogu naći u Hrvatskoj.

 

Zbog toga traže od domaćih institucija da im omogući da i strance zapošljavaju kao radnike upućene na rad u inostranstvu, najpre ljude iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Ukrajine.

Kako će ceo postupak teći, još nije rešeno, ali Vlado Čović, direktor Zagreb Montaže, nada se da će država imati razumevanja za poziciju građevinara.

Zagreb Montaža, opisuje Čović, i sada angažuje radnike iz Srbije na svojim gradilištima u Češkoj, ali njihov je rad i boravak ograničen na tri meseca. Za njihov angažman u Nemačkoj nemaju ni te mogućnosti.

– Svaki od tih radnika od dva do tri meseca čeka papire u češkoj ambasadi u Srbiji, radi tri meseca i moramo ga vratiti te ponovo čekati dozvolu – ističe Čović.

Slovenačke građevinske kompanije svu papirologiju za strane radnike angažovane van zemlje rešavaju u Sloveniji pa iz te zemlje godišnje u nekoj od država članica EU radi više od stotinu hiljada izaslanih radnika, mahom stranaca.

(Dijaspora News/Vecernji list)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top