All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Hrvatska se ruga sirotinji: Milica iz Kistanja od države dobila 7,5 evra za naknadu štete izazvane požarom

Za naknadu štete bi iz fondova Evropske unije trebalo da bude isplaćeno čak 20 miliona evra, ali te isplate još nisu krenule.

Kako piše HRT, isplaćene su prve odštete za prošlogodišnje požare i poplave u Dalmaciji. Elementarne nepogode koje su prošle godine zabeležene širom Hrvatske napravile su štetu od 470,9 miliona evra, a vlada je odlučila kako će za naknadu šteta izdvojiti tek 10,7 miliona evra.

Za naknadu štete bi iz fondova Evropske unije trebalo da bude isplaćeno čak 20 miliona evra, ali te isplate još nisu krenule.

Isplatili 7,5 evra odštete

Počele su pak isplate hrvatske vlade, a kako se čini, kod građana su izazvale šok, ali ne pozitivan. Naime, kako javlja HRT, Milica Kosović iz Kistanja je za obnovu svoga požarom uništenog vinograda dobila 7,5 evra naknade.

– Više sam platila papire koje sam morala da vadim i prikažem šta je šta – izjavila je za HRT.

– Samo jedan list je koštao 10 evra, a ja sam dobila 7,5 evra – ispričala je i rekla kako taj novac ne planira da uzme.

– To mi ne treba. Hvala državi što mi je dala veliku pomoć i puno im hvala im što se rugaju sa sirotinjom – poručila je.

Foto: Tanjug/HINA

Za 40 stabljika maslina starih 100 godina isplatili su 35 evra

Slična priča je i u susednom Skradinu. Mišo Vojnović u požaru je izgubio 40 stabljika maslina, starih 100 godina.

– Dobili smo oko 35 evra, isplaćeno je otprilike pet odsto u odnosu na vrednost štete koja se desila – izjavio je.

Za štetu od vatre i leda šibenska županija dobila je 95.000 evra. Opština Kistanje je jedna od požarom najpogođenijih opština, a u njihovu je blagajnu na ime odštete zbog elementarne nepogode uplaćeno 135 evra, a kako javlja HRT, takvih slučajeva ima dosta.

Država poručuje kako odluka o dodeli sredstava nije bila na njima, pa se tako oštećeni sada nadaju odšteti iz fondova Evropske unije, za koju su mogli da se prijave svi koji su imali registrirani OPG.

Država je isplatila kako je bilo procenjeno

– Kako je bilo procenjeno od strane komisije tako je država i isplatila iznos koji je mogla. Nije malo 10,7 miliona evra – poručio je ministar Tolušić.

Borislav Šarić, zamenik načelnika Opštine Kistanje izjavio je kako su sami troškovi dva člana komisije iz Kistanja iznosili nepunih 605 evra i kako upravo to sve govori.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top