All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATI OČAJNI ZBOG MANJKA RADNE SNAGE: Počeli da dovode sezonske radnike iz Egipta

Prva grupa od 11 sezonaca iz Egipta već je stigla na jedno dalmatinsko ostrvo gde će raditi u manjem hotelu kao pomoćno osoblje.

Kako im je znanje engleskog jezika više nego skromno, mogu raditi samo poslove koji nemaju veze s direktnom komunikacijom s gostima. Međutim, Hrvatskoj će takvih radnika u ovogodišnjoj sezoni nedostajati još oko 15.000 da bi se zadovoljili kriterijumi kvaliteta usluge.

Vlada je upravo donela odluku o povećanju kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca, koja je za turizam dostigla 7.660 radnika, koliko poslodavci smeju da ih uvoze iz inostranstva. Ali uzalud, jer ni stranih radnika za hrvatski turizam po sadašnjim platama nema, prenose loklani mediji.

FOTO: PROFIMEDIA

Da nije tako, ne bi ranije utvrđena kvota od 4.660 stranih radnika u turizmu za ovu godinu ostala tek napola iskorišćena. Tako je za poslove pomoćnih radnika u turizmu preostalo još 1.359 dozvola, iako je navodno primljeno i u postupku odobravanja još 1.538 zahteva.

 

Po uvoznoj kvoti sme da se uveze 80 turističkih animatora, 100 masera posebnih vrsta masaža, 50 turističkih zastupnika, 10 instruktora ronjenja, 300 kuvara internacionalne kuhinje i još 400 “običnih” kuvara i čak 3.715 članova pomoćnog osoblja.

Ali uprkos višemesečnim potragama za radnicima u turizmu u Hrvatskoj i inostranstvu, njih jednostavno nema. Bolje rečeno, nema zainteresovanih za rad na određeno vreme od nekoliko meseci s platom dvadesetak posto nižom od hrvatskog proseka, kakve su sada u turizmu i ugostiteljstvu.

Ne čudi stoga da se očajni poslodavci posle obilaska Srbije, BiH i Makedonije, sada okreću radnicima u nekim zemljama arapskog sveta u kojima je standard značajno niži i prosečne plate su između 200 i 300 dolara. Od Rumuna i Bugara kao sezonaca u hrvatskom turizmu već se odustalo, jer su oni ranije krenuli prema Austriji, Italiji i Nemačkoj, gde su bolje plaćeni za iste poslove.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top