All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATI NA DNU LISTE EU: Sa Bugarima i Mađarima imaju najmanju kupovnu moć među članicama Evropske unije!

Hrvatska je se i prošle godine, uz Bugarsku i Mađarsku, našla na začelju liste zemalja Evropske unije po potrošnji po stanovniku.

Prema procenama evrostata stvarna lična potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj i Mađarskoj, iskazana paritetom kupovne moći (PPS), bila je prošle godine oko 40 odsto ispod proseka EU, a u Bugarskoj 45 procenata niža u odnosu na prosek bloka.

S druge strane, Rumunija zabeležila najveće poboljšanje, sa skokom potrošnje po stanovniku na nivo od 32 odsto ispod evropskog proseka, u odnosu na 39 procenata ispod tog proseka koliko je beležila godinu dana ranije. Prema podacima Evrostata, veća kupovna moć domaćinstava od proseka EU zabeležena je samo u 10 zemalja članica.

Najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku ponovo je lani imao Luksemburg, 30 odsto iznad proseka EU, a slede Nemačka i Austrija sa standardom oko 20 odsto iznad proseka. Najbliža proseku Unije je Italija s kupovnom moći građana koja je svega dva procenta ispod te vrednosti.

 

Zanimljivo je da je standard građana Malte, Grčke, Slovenije, Poljske i Slovačke bio prošle godine od 20 do 25 posto ispod proseka EU, dok su Estonija i Letonija zaostajale za evropskim prosekom potrošnje po stanovniku za oko 30 odsto.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top