All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Hod po mukama Srpkinje proterane iz Švajcarske: Marija se skrasila u Austriji

Marija Milunović, 18-godišnja Srpkinja iz Švajcarske, konačno može da odahne! Kako su i “Vesti” opširno izveštavale, 13. februara prošle godine, Marija je pod policijskom pratnjom – koja je po nju došla u stan njene majke Svetlane u mestu Sargans (kanton Sent Galen) – odvedena na aerodrom i potom proterana u Srbiju. Nakon drame duge godinu dana konačno stižu lepe vesti: noćna mora sa boravišnim papirima je gotova!

Marija je dobila posao u austrijskom Kicbilu kao negovateljica u staračkom domu, pa nema nikog srećnijeg od njene majke Svetlane Švendinger (36) i Armina Kekića, Marijinog bivšeg fudbalskog trenera koji se od početka požrtvovano angažovao oko slučaja mlade Srpkinje.

Marija je u Švajcarskoj pre proterivanja živela kod svoje majke dve i po godine i za to vreme odlično se integrisala: pohađala redovno školu, igrala fudbal u klubu FK Balzers, a trebalo je i da nastavi školovanje za medicinsku sestru u kantonalnoj bolnici u Glarusu. Međutim, svi ti lepi planovi pali su vodu jer su švajcarske migracione vlasti, nakon nekoliko odluka i odbijenih žalbi, zaključile da ona ne ispunjava zakonske uslove za odobravanje stalnog boravka u Zemlji satova.

– Vredelo je da nikad nismo odustali. Mogu sam reći da sam jako srećan da se sve rešilo na ovakav način – kazao je švajcarske medije Armin Kekic, koji se od početka veoma zauzeo za Mariju – od organizacije dobrotvornih akcija, uključivanja medija u njen slučaj, pa sve do kontakata s nadležnim službama i ministarstvima.

Ni Marijina majka Svetlana nije se mirila sa sudbinom niti je odustala od namere da bude što bliže svojoj ćerki, pa je u njeno ime proteklih meseci poslala više aplikacija na razne adrese u kojima je tražila mesto za posao medicinske sestre.

Lična arhiva
Kraj patnje: Marija Milunović

Imali su sreću da dobiju poziv iz austrijskog Kicbila, Marija je obavila razgovor sa budućim poslodavcima, i pošto im se dopala, od aprila počinje da radi u tamošnjem staračkom domu gde će se u isto vreme školovati za gerijatrijsku medicinsku sestru. Srećna je i okolnost da tamo žive njena baka i deda kod kojih će stanovati, a 280 km koliko deli Kicbil i Sargans neće biti prepreka da se češće viđa sa svojom mamom.

– Trebalo je odmah da ovako nešto pokušamo, žao mi je što je moja ćerka tako mlada morala sve ovo da prolazi, uštedeli bismo joj mnogo patnje – pomalo ogorčeno zaključuje Svetlana Švendinger.

Bila i u Lihtenštajnu

Marija je u proteklih godinu dana proživela pravu odiseju. Nakon što je proterana u Srbiju gde nije mogla da se snađe, dva meseca kasnije je stigla u Lihtenštajn da bi ipak bila blizu svoje majke. Tamo je htela da dobije posao kao dadilja, ali pošto familija koja je nameravala da je zaposli nije na vreme dostavila potrebnu dokumentaciju, ubrzo je morala napustiti i tu kneževinu.

(dijaspora.news/vesti-online)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top