All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Gde su i šta rade igrači reprezentacije Jugoslavije sa Mundijala iz 1998. godine? Čak njih 13 su postali treneri!

Velika većina tadašnjih igrača nacionalnog tima Jugoslavije ostala je i dalje u fudbalu

Fudbalska reprezentacija Srbije je u petak 24. marta oigrala jedan od najvažnijih mečeva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji!

rlovi su gostovali u Gruziji i sa tri boda su izbili na prvo mesto u grupu na polovini kvalifikacija.

Očajne partije u poslednja tri kvalifikaciona ciklusa i tadašnje rukovodstvo FSS ”ubili” su veru u srpski fudbal, ali se kult reprezentacije i te kako vratio u poslednje vreme.

S nestrpljenjem se očekuju reprezentativna okupljanja i nastavak takmičenja, znaju se termini mečeva koje Srbija igra (što nije bio slučaj svojevremeno), a najveće zasluge idu na račun selektora Slavoljuba Muslina i njegovih fudbalera.

Čini se da se oko reprezentacije ponovo stvorila ona atmosfera koja podseća na odlaske na velika takmičenja, kao što su Mundijali 1998, 2006. i 2010. godine.

Mi ćemo se baviti onim šampionatom koje je održano u Francuskoj, pre svega što one kvalifikacije podsećaju na one igrane pre 20 godina. Zašto? Zato što se i za to SP željno iščekivao plasman kao i sada.

Ta generacija koja je igrala u Francuskoj jedna je od omiljenih generacija i oni stariji je verovatno znaju napamet. One mlađe ćemo sada da podsetimo i napomenemo gde su danas i čime se bave.

Zanimljivo, skoro svi su ostali u fudbalu, a velika većina su treneri. U Francusku 1998. godine su išli:

Ivica Kralj, Dragoje Leković, Zoran Mirković, Goran Đorović, Slaviša Jokanović, Miroslav Đukić, Branko Brnović, Vladimir Jugović, Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Dragan Stojković, Siniša Mihajlović, Slobodan Komljenović, Niša Saveljić, Ljubinko Drulović, Željko Petrović, Savo Milošević, Dejan Govedarica, Miroslav Stević, Dejan Stanković, Perica Ognjenović, Darko Kovačević.

Ivica Kralj – Predsednik FK Mačva, tima koji je lider Prve Lige Srbije i koji će najverovatnije sledeće sezone igrati Superligu.

Dragoje Leković – Trener golmana u fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore.

Zoran Mirković – Pomoćni trener u reprezentaciji Crne Gore, na to mesto ga doveo Ljubiša Tumbaković.

Goran Đorović – Pomoćni trener fudbalske reprezentacije Srbije, jedna od bliskih saradnika Slavoljuba Muslina.

Miroslav Đukić – Iza sebe ima bogatu trenersku karijeru. Trenutno je bez aganžmana, a bio je vicešampion sa mladom reprezentacijom Srbije. Vodio je još Partizan, Muskron, Erkules, Valjadolid, Valensiju i Kordobu.

Slaviša Jokanović – Jedan od naših najperspektivnijih trenera. Trenutno se sa Fulamom bori da uđe u Premijer ligu, što mu je ranije pošlo za rukom sa Votfordom. Vodio je Makabi iz tel Aviva u Ligi šampiona.

Branko Brnović – Trenutno je bez aganžmana, a donedavno je bios elektor fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Vladimir Jugović – Bavi se privatnim biznosiom, a pre nekih 10 godina kratko je bio sportski direktor Crvene zvezde.

Dejan Savićević – Aktuelni predsednik FS Crne Gore. Bio je i selektor SCG po okončanju igračke karijere.

Predrag Mijatović – Trenutno nema funkciju, bio je sportski direktor Reala u periodu od 2006. do 2009. godine

Dragan Stojković – Uspešno gradi trenersku karijeru u Aziji. Bio je prvak japana s Nagojom, sada je trener kineskog Gvangžua. Svojevremeno je bio i predsednik Crvene zvezde.

Siniša Mihajlović – Trenerski globtroter! Bio je selektor Srbije, pomoćni trener Intera, vodio je Bolonju, Kataniju, Fjorentinu, Sampdoriju, Milan, sada je trener Torina.

Slobodan Komljenović – Trener mlađih kategorija u Frankfurtu

Niša Saveljić – Nema aganžman, pomalo se bavio menadžerskim poslom. Najzaslužniji je što je ubeđivao Estebana Saveljića, Argentinca crnogorskih korena, da uzme crnogorski pasoš.

Ljubinko Drulović – Šampion Evrope sa omladincima Srbije 2013. godine. Kratko je bio i trener Partizana, kao i selektor A reprezentacije. Vodio je još i makedonski nacionalni tim.

Željko Petrović – Bio je pomoćnik Diku Advokatu na klupi reprezentacije Srbije kao i u sanderlendu. Tokom trenerske karijere je najčešće bio pomoćni trener, ali je i samostalno vodio nekoliko klubova. Poslednj Den Hag.

Savo Milošević – Doskorašnji direktor svih reprezentacija Srbije, sada funkcioner u FSS. U nekoliko navrata želeo je da bude predsednik Partizana.

Dejan Govedarica – Asistent Dragana Stojkovića u Kini. Bio je i selektor kadetske i omladinske reprezentacije Srbije.

Miroslav Stević – Fudbalski menadžer

Dejan Stanković – Savetnik predsednika UEFA Aleksandera Čeferina zadužen za mlađe kategorije. Bio je pomoćni trener u Interu i Udinezeu.

Perica Ognjenović – selektor kadetske reprezentacoije Srbije, bio je trener i u mlađim kategorijama Crvene zvezde.

Darko Kovačević – Bio je sportski direktor i skaut Olimpijakosa. Takođe, radio je i kao komentator.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top