All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

EVO U KAKVIM USLOVIMA ŽIVE NEKI SEZONCI NA JADRANU: Sve propalo, nema izolacije, a unutra je 50 stepeni! Ko na ovo pristane, zaista nije imao izbora! (FOTO)

Turistička sezona je počela, neki ugostitelji našli su sezonske radnike, neki ih još traže, a verovatno ima i onih koji ih neće naći ili bar zadržati.

Sezonci, pak, iz godine u godinu prepričavaju svoja iskustva, više ružna nego lepa jer je posao naporan, zarada uglavnom nedovoljno velika, a mnogi nemaju sreće ni sa smeštajem. Smeštaj sezonaca jedna je od rak-rana svake turističke sezone, problem na koji ukazuju čak i više nego na same plate.

Kako to u jednom slučaju izgleda iz prve ruke, objavljeno je na Fejbuku gde je neko objavio četiri fotografije uz opis: “Smeštaj jednog kolege na sezoni”. Prostorije koje se vide su najblaže rečeno užasne, a tamo navodno spavaju sezonski radnici jedne picerije u Komiži na Visu.

Objava je izazvala nekoliko stotina komentara. Neki kažu da oni koji su pristali da borave u takvim prostorijama i ne zaslužuju bolji smeštaj, drugi kažu da su to tipični prizori s Jadrana tokom letne sezone, dok treći pišu kako su kao sezonci imali sasvim drugačija iskustva i izvrstan smeštaj.

“Ovo je čist primer na koji način se naša struka degradira i koliko malo poštovanja imamo od strane poslodavca… Nakon par gorkih iskustava, mogu reći da sam našla svoje mesto pod suncem. Imam solidne uslove, sigurnost i sposobnost poslodavca da se razvija i uči od nas, kako i mi od njih. Hoću reći – čoveče, nemoj to sebi raditi! Nije vredno nikakvog novca! Zaslužuješ više, bolje i dostojanstvenije! I ne moraš ići u inostranstvo da bi to dobio/la”, napisala je jedna žena.

Javio se i jedan korisnik koji je, kako tvrdi, prošle godine boravio u tim prostorijama.

“Ovo su inače dve sobe jedna do druge bez izolacije, 50 stepeni unutra leti. Tu sam spavao prošle godine. Nemam šta više da dodam. Sam sam uredio da malo liči na nešto i na odlasku me pitao da li sam ostavio sobu u redu. Komiža na otoku Visu…”, kaže.

 

Javio se i jedan koji je, kaže, iskusio boravak u još lošijim uslovima.

“Da sam bar imao prozor kao ovaj kolega lakše bi mi bilo. Mi smo spavali u konobi jednoj koja nije imala prozore. Totalni mrak uvek!! U ćošku sobe bunar ili sterna kako su je zvali, pa se čuje ponekad noću kako kaplje voda. I još mnogo toga se preživelo. Gladni uglavnom. Paprikaš se jeo od onih ostataka kad se meso obrađuje itd. Sad sam sa svojima u Nemačkoj peta godina i sve je ok. Prodajem kuću i nikad ne želimo da se vratimo u Hrvatsku”, napisao je.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top