All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

EVO KAKVE SU PROGNOZE ZA 2018: Ova zemlja će se raspasti, Kinezi postaju još jači, a evo šta čeka Amerikance (VIDEO)

Godina za nama donela nam je uzbudljiva politička dešavanja. Poslednjih 12 meseci bili smo svedoci događaja koji će uticati i na narednu godinu, a američki biznis magazin “Fortune” izdvojio je predviđanja za 2018. godinu.

Najveće kontroverze i skandali u 2017. godini: Zbog ovih turbulencija u svetu, svi se pitaju šta nas očekuje sledeće

Magazin je razgovarao sa stručnjacima kako bi saznali šta da očekujemo u sledećoj godini na polju politike i biznisa.

Godina koja nas očekuje doneće veliki rast ekonomije u Indiji, pregovori o Bregzitu izaći će iz koloseka, a SAD će se suočiti sa ključnim izborima.

SAD

U SAD Demokrate će se suočiti sa izborima za Predstavnički dom koji će pokušati da preuzmu, ali prema predviđanjima magazina – u tome neće uspeti. Urbana grupisanja favorizovaće Republikance toliko da Demokratama neće pomoći ni mala podrška građana Donaldu Trampu, a koja iznosi ispod 40 odsto.

BREGZIT

Skandal seksualnog uznemiravanja u britanskom parlamentu i podele oko Bregzita sjediniće se u silu koja je dovoljno jaka da uništi vladu Tereze Mej. Džeremi Korbin iz Laburističke partije postaće premijer velike Britanije i pokušaće da završi pregovore o Bregzitu sa EU.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

PORTORIKU SE VRAĆA ELEKTRIČNA ENERGIJA

Razaranje koje je priredio uragan Marija u Portoriku ostavlja široko polje otvoreno za preduzetničke eksperimente. Iako je prva ponuda za obnovu elektroenergetske mreže ostrva bila debakl, guverner Rikardo Roselo rekao je da bi stari sistem na kraju mogao da se zameni lokalizovanim mikro-mrežama koje koriste na solarno napajanje i vetar. Slična ideja uključuje i male modularne nuklearne reaktore. Do ovog vremena sledeće godine, Portoriko će započeti globalnu obnovljivu (ili nuklearnu) revoluciju, sa svim ulaganjima koja se podrazumevaju.

EU I ANTIMONOPOL

Evropska unija naplatiće tešku kaznu Guglu zbog zloupotrebe svoje dominacije Android sistema. Takođe, odbiće predložene popravke tehnološkog giganta u svojim drugim slučajevima zbog nameštanja rezultata kupovine.

Foto-ilustracija: pixabay.com

UNUTRAŠNJI NAPAD U EU

Najverovatniji rezultati izbora na početku 2018. godine u Italiji biće koalicija između centrističke Demokratske stranke i Force Italije. Međutim, evroskeptični pokret Pet zvezda Five Star Movement proćiće dobro na izborima. Njegov populistički lider, 31-godišnji Luiđi Di Maio, želi da izbaci mnoge pravila EU (ili da se povuče u potpunosti). U međuvremenu, katalonski separatistički lider Karles Pudždemon biće osuđen za pobunu u Španiji.

RAST INDIJSKE EKONOMIJE

Svetska ekonomija trebalo bi skromno da raste 2018. godine, ali u Indiji će se dogoditi bum. Nakon rasta od 7,1% u 2016. godini i prognoziranom rastu od 6,7% u 2017. godini, očekuje se da će indijska ekonomija naredne godine zabeležiti rast od 7,4%, zahvaljujući delimično reformama demonetizacije. Nasuprot tome, očekuje se da će ekonomija u Kini porasti za 6,5%. Indija će biti najbrže rastuća velika ekonomija koju prati MMF.

Foto: Flickr.com/Christian Haugen

CENA NAFTE

Saudijska politička previranja i povremene letnje oluje u 2018. godini doprineće talasanju cene nafte. Ali, nafta u SAD-u potkrepiće domaće snabdevanje, što će uticati i na “zakucavanje” cene nafte. Nema potrebe za zalaganjem SUV-a.

KINESKI MILIJARDERI

U Kini već ima više milijardera nego što ih ima u SAD. I, kao i kineska privreda, ta dobra sreća izgleda da je spremna da nastavi svoj veliki rast. Kineski milijarderi imaće dobru godinu.

Foto: Foter/Flickr/dcmaster

Pogledajte video:

(dijaspora.news/telegraf.rs/L.C. )

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top