All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ekološka zamka ubila jato belih roda

Jezive slike stigle su iz Paraćina kada je 40 ptica stradalo od udara struje na srednjenaponskom dalekovodu, koji se proteže duž toka Velike Morave.

Struja je ubila čak 28 belih roda i još 12 drugih ptica.

Za ovaj stravičan pomor ptica saznalo se jer su se žalili na česte prekide u snabdevanju strujom, a onda su lokalne ekipe Elektrodistribucije izašle na teren i videle te strašne scene, odnosno 40 mrtvih ptica, ispod ukupno 13 dalekovodnih stubova.

Ornitolog Saša Marinković ističe da ovom problemu treba posvetiti veliku pažnju.

“Ovo je samo vrh ledenog brega, a ovakvi slučajevi inače prolaze nezapaženo. Najčešča smrtnost ptica je kod dalekovoda srednjeg napona. Međutim, postoje električni stubovi koji su bezbedni za ptice, ali kod nas se ne postavljaju. Takođe, postoje tehnička rešenja koja nisu skupa a koja mogu da spreče da struja spali ptice, ali ne znam zbog čega se to ne primenjuje”, navodi Marinković za Prvu televiziju.

On dodaje da je najveća smrtnost od elektrokucije kod roda i velikih čaplji, ali stradaju i male ptice.

“Rode su počele da se jate i na tim migracionim putanjama ti stubovi su prave ekološke zamke”, kaže ornitolog.

“Ovo je tragedija, mi ne znamo koliko zaista ptica strada, a to može da se spreči postavljanjem zaštite i da se reši problem trajno”, zaključuje Marinković.

Ornitolozi su izbrojali čak 28 mrtvih belih roda, kao i devet gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo-zoo vrtu.
“Zastarašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo čitavo jato belih roda”, rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On dodaje da ih je najviše zabrinulo to što se ptice na toj lokaciji nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci.

“Bele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Kobni stubovi dalekovoda se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor”, naveo je Knežević.

O slučaju je obavešten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin, koja je organizovala prikupljanje leševa.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji. Širom sveta decenijama unazad vrše se istraživanja i primenjuju tehničko-tehnološka rešenja za ublažavanje i zaustavljanje ovakvih pomora ptica. U Srbiji su prva istraživanja započeta tek prošle godine i to na malom uzorku u južnom i srednjem Banatu.

Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.

“Očekujemo od Elektroprivrede Srbije brzu reakciju i hitno sprečavanje daljeg stradanja ptica kod Paraćina. Pomenuta kompanija to duguje svojim potrošačima, i naravno pticama koje su ekstremno ugožene njihovom infrastrukturom”, naglašava Knežević.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je na Fejsbuku uznemirujući video-snimak pronalaska stradalih ptica.

 

 

Dijaspora.news/B92

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top