All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

EKOLOŠKA KATASTROFA! SVE SU POMORENE! U Limu više nema pastrmke, lipljena i mladice

Nijedan primerak plemenite ribe pastrmke, mladice i lipljena nije nađen u Limu prilikom ispitivanja vode posle pomora ribe u toj reci 2. septembra.

Istraživanje su četiri dana posle ekološkog incidenta radili profesori Prirodno-matematickog fakulteta u Podgorici, saopšteno je Vijestima iz Ribolovnog društva “Sinjavac”.

Kako se navodi, tri dana nakon pomora površinom Lima su plutale ogromne količine ribe.

“Nađeni su primerci bele ribe, skobalja, mrene i klena. Smatramo da nadležni moraju što pre pronaći počinioce”, rekao je predsednik tog društva Ismet Softić. On je dodao da se na potezu mesta trovanja ribe nalaze mesna industrija, kisela voda, pekara i mlekara.

Ribočuvar Meša Suljević je kazao da nije dovoljno što je utvrđen uzrok, već hitno treba naći i kazniti počinioce.

“Radim više od dve decenije kao ribočuvar i ovakav pomor nikada nisam video. Uginulo je na stotine riba. Ovo je velika sramota šta se dešava sa rekom”, kazao je Suljević, dodajuci da je uginulo na stotine tona ribe, o čemu će konačnu reč dati komisiija Ministarstva poljoprivrede koja će proceniti štetu.

 

ANALIZE POTVRDILE TROVANJE RIBE U LIMU U uzorcima površinske vode iz Lima pronađen je povećan sadržaj nitrita u odnosu…

Gepostet von Vijesti iz Bijelog Polja am Mittwoch, 11. September 2019

Iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je u uzorcima površinske vode iz Lima pronađen povećan sadržaj nitrita u odnosu na normirane vrednosti. Analizu uzoraka vode koje su uzeli nadležni inspektori uradio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja, prenose Vijesti.

“Analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacione cevi je pokazala povećan sadržaj ukupnih suspendovanih materija, hemijske potrošnje kiseonika, sulfata i ukupnih ulja i masti u odnosu na normirane vrednosti. U analiziranim uzorcima otpadnih voda iz kanalizacione cevi konstatovan je veliki sadržaj sulfida, što ukazuje na nizak sadržaj rastvorenog kiseonika”, naveli su iz Direktorata, dodajući da svi rezultati ukazuju na to da je deficit rastvorenog kiseonika verovatni uzrok pomora ribe u toj reci.

Na dve lokacije na toku Lima kroz Bijelo Polje, sportski ribolovci pronašli su 2. septembra vecu količinu uginule ribe.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top