All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Drama u Slovačkoj: 23 državljana Srbije premeštena u Centar za strance, ženi pozlilo, Hitna naplatila dolazak!

Radnici iz Srbije koje je slovačka policija u utorak privela, pa pustila, nalaze se u Centru za strance u pograničnom selu Medvedov na jugozapadu Slovačke.

Prema prvim nezvaničnim saznanjima, pretpostavlja se da su u pritvoru završili zbog lažnih ugovora o radu.

Kako je za portal B92 navela Marija Zdravković, koja u Slovačkoj radi od početka septembra, neki su bili u pritvoru 12, neki 24 časa.

– Jedna žena kojoj je pozlilo, bila je u pritvoru 30 časova. Dolazak Hitne pomoći su joj naplatili 120 evra – tvrdi Zdravković i naglašava da je samo dva-tri radnika prekoračilo dozvoljeni boravak u Slovačkoj.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Trenutno se u Centru pored 23 državljana Srbije nalazi i 27 Ukrajinaca, osam građana Makedonije i četiri državljanina Bosne i Hercegovine.

Centar za strance nalazi se u oblasti Trnava na jugozapadu Slovačke i služi za privremeno zadržavanje građana koji nelegalno borave u Slovačkoj.

Iz Ambasade Srbije u Slovačkoj uputili su na Ministarstvo spoljnih poslova, a u MSP je rečeno da će se po utvrđivanju činjenica zvanično obratiti javnosti, a pre svega će se proveravati da li su radnici preko agencije otišli legalno ili ne.

Da podsetimo, slovačka policija privela je u utorak 72 radnika, među kojima je i 23 državljana Srbije. Oni su potom pušteni iz pritvora ali su dobili zabranu ulaska u EU i imaju rok od sedam dana da se vrate kućama.

Foto: AP/Tanjug

Slovački ministar za rad i socijalna pitanja Jan Rihter izjavio je u maju ove godine da je oko 5.800 radnika iz Srbije angažovano u Slovačkoj, a da od tog broja, manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Praksa da slovački poslodavci rešavaju nedostatak radne snage time da iznajme strane radnike preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe i biznis sa bedom, jer radnicima iz Srbije nisu šesto bila garantovana ni osnovna prava.

dijaspora.news/telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top