All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

“Donald iz Dubaija” kupuje Hrvatsku: Kontroverzni tajkun je jedan od najbogatijih Arapina, Kolinda ga dočekala sa osmehom (FOTO)

Voli da kupce svojih luksuznih nekretnina časti lambordžinijem…

Kad nekoga u poslovnom svetu nazivaju Donald iz Dubaija (Donald of Dubai), otprilike je jasno i šta radi i kakav mu je stil. Upravo on se šetao Pantovčakom u društvu hrvatske predsednice, a kasnije i Banskim dvorima.

On je Husain Sajvani (Hussein Sajwani), samostalni milijarder iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan od nekretninskih tajkuna zaslužan za glamurozni imidž i arhitektonske bravure Dubaija nikle u zadnjih desetak godina, arapskog raja za bogate. Trenutno je deseti najbogatiji Arapin na Forbsovoj listi, a njegova imovina trenutno je procenjena na 4,4 milijarde dolara.

Sajvani spada i među prijatelje američkog predsednika Donalda Trampa, barem tako obojica taj odnos javno prikazuju. Recimo, u svom poznatom preteranom stilu, na prvoj konferenciji za novinare održanoj u Beloj kući, Tramp je Sajvanija opisao “vrlo, vrlo divnog čoveka s Bliskog istoka”, a i porodice im se druže. Taj odnos, čini se, nije pokvarila ni Trampova kontroverzna politika prema strancima, ni privremena zabrana ulaska državljanima nekih islamskih zemalja.

Zajedno ih svakako drži to što su njihove kompanije angažovane na dva velika golf-projekta u UAE, čime se sada bave Trampova deca Donald Junior i Erik, ali kako će se biznis dalje razvijati nije baš jasno.

Upravo ovaj prebogati tajkun s dobrim vezama u SAD-u, odlučio je da ulaže u Hrvatsku, a tamošnji državni vrh mu u tome pruža podršku želeći da u Hrvatskoj dobiju komadić Dubaija. Specijalnost šeika su mu besramno luksuzni, veliki hotelsko-rezidencijalno-poslovni projekti, a još nijedan nije realizovao u Evropi. Kako u Hrvatskoj ne bi morao pustinju pretvarati u oaze niti graditi veštačka ostrva, hrvatske vlasti nadaju se da će ga ubediti da elitni turisti samo čekaju novu evropsku destinaciju raskoši.

Ima li već nešto konkretno ima na umu, iz njegovog tima ne otkrivaju, već samo da je u pitanju potencijalno veliko ulaganje u turizam. Osim investicijskim i developerskim projektima, on se bavi i hotelskim biznisom (Damac Hotels&Resorts) i upravljanjem objektima (Luxury Facilities Management i Luxury Owner Association Management Services), a globalna agencija za nekretnine “Colliers International”, koja ga mami u Hrvatsku, pripremila mu je nekoliko predloga.

Husain Sajvani, direktor i vlasnik “Damac Properties Dubai”, kompanije koja spada u tri vodeće investicijske grupacije u Dubaiju, sa svojim operativnim timovima već je pregledao hrvatsko primorje, i to luksuznim helikopterom, krećući od Dubrovnika.

Sajvani je u nekretninski biznis krenuo 2002. godine, nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati omogućili strancima da tamo kupuju nekretnine, a on se dotad već obogatio na ketering biznisu, među ostalim opslužujući američku vojsku raspoređenu po raznim lokacijama u svetu, pa i dok su bili u BiH.

 

Ima tri sina Mehdija, Abasa i Alija, i čerku Amiru, a malo ko zna da je “Donald iz Dubaija” bio osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija sa zemljištem u Egiptu. Naime, Sajvani je 2006. dogovorio preko egipatskog ministra turizma, kupovinu ogromnog zemljišta na Crvenom moru. Trebala je to biti gradnja najvećeg odmarališta na Bliskom istoku, a režim Hosnija Mubaraka polagao je velike nade u uspeh projekta, te su mu dali zemljište praktično besplatno.

 

Međutim, pet godina kasnije, niti je izgrađeno famozno odmaralište niti je Sajvani otplatio zemljište. Nakon smene vlasti u Egiptu osuđen je na pet godina zatvora zato što je oštetio državni proračun za nekih četrdesetak miliona dolara. Međunarodni centar za rešavanje investitorskih sporova (ICSID) je dve strane naveo da se nagode i na taj način reše spor.

U međuvremenu Sajvani je proširio nekretninske poslove na Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt, Bahrein, Jordan, Egipat i Libanon, ali i jedan u Velikoj Britaniji. Stil mu je svuda ekstravagantan, praćen snažnim marketingom – u sklopu kojeg kupcima nekretnina povremeno pokloni Lambordžini, BMW, jet-ski, ili pak dodatni stančić, a voli projekte da brendira tako da ugodi raznim bogataškim prohtevima, pa ih stoga povezuje s poznatim imenima kao što su “Fendi Casa”, “Versace Home”, “Bugatti”, “Trump World Golf Club”, a kompleks elitnih rezidencijalnih vila radi s temom Holivuda.

JOŠ JEDAN ŠEIK

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se juče u Banskim dvorima u Zagrebu sa još jednim šeikom i to ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom, koji je u Hrvatsku došao usidrivši se u Splitu sa famoznom jahtom “Pelorus”.

Radi se o jednoj od najpoznatijih i najvećih svetskih megajahti, dužine 115 metara, i smatra se 19. na svetu po svojoj dužini u klasi luksuznih jahti, a mnogi je smatraju najljepšom na svetu. Odnedavno je u vlasništvu porodice šeika Al-Nahjana, koja ju je kupila od američkog filmskog producenta i milijardera Davida Gefena, a koja je nekada pripadala i ruskom milijarderu Romanu Abramoviču.

Inače, Plenković i Al-Nahjan razgovarali su o mogućnostima proširenja bilateralnih odnosa, posebno u području prehrambene, obrambene industrije, građevinarstva, energetike i turizma, a potpisan je i ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o izbegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak, pišu hrvatski mediji.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top