All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Dok radnici masovno odlaze u inostranstvo, ova firma u Srbiji se bori da ih pronađe i zaposli

Mnogi mladi iz kulske opštine preselili su se u Suboticu, gde su obezbedili egzistenciju, a novina je da onima koji su ostali, a nemaju posla, jedna subotička firma dolazi “na noge”, nudeći im i zaposlenje i prevoz do radnog mesta, iako je udaljenost oko 70 kilometara, pišu Novosti.

Reč je o preduzeću za proizvodnju i veleprodaju građevinskog izolacionog materijala „Masterplast“, ćerki-firmi istoimene kompanije iz Mađarske, koja se u Subotici, od otvaranja 2002, neprekidno širi.

Rukovodilac Odeljenja za ljudske resurse u „Masterplastu“ Monika Farkaš Punji navodi da je u ovoj fabrici dosad zaposleno 580 radnika, a trenutno nedostaje još stotinu. Veliki broj radnih mesta u „Masterplastu“ pojavio se izgradnjom pogona za proizvodnju stiropora, što je sa 30 miliona dinara sufinansirala Vlada Vojvodine, kao i puštanjem u rad linije za proizvodnju staklene mreže, za šta je Vlada Srbije izdvojila dva miliona evra, uz uslov da se zaposli 205 radnika, čije plate moraju biti bar za petinu veće od republičkog proseka.

„U Subotici ne možemo da nađemo potrebne radnike, jer su ili već negde zaposleni ili su otišli u inostranstvo. Zato smo krenuli u potragu u drugim sredinama. U Kuli, Crvenki, Liparu i Sivcu u startu smo zaposlili oko 20 radnika“, ističe Farkaševa.

Prema njenim rečima, traže se radnici za rad na mašinama, podjednako i žene i muškarci, a prepreka nisu ni godine, ni sprema. Reč je uslovno o fizičkom poslu, „jer najteže što se podiže je sedam-osam kilograma“.
„Radio sam dosad takođe u jednoj stranoj firmi, u drugoj opštini, ali je tamo bila velika tenzija zbog norme, koje u „Masterplastu“ nema“, kaže jedan od pet Sivčana, koji su ove sedmice počeli da rade u „Masterplastu“, ističući zadovoljstvo uslovima i obećanom platom.

U „Masterplastu“ rade i ljudi iz još udaljenijih naselja. Farkaševa veli da po radnike u tri smene odlaze vozila sa 18 mesta, a veruje da će im uskoro biti potrebni autobusi sa 45 sedišta.

Radnici se u „Masterplastu“ zapošljavaju na određeno, ali im je predočeno da vrlo brzo, ako se dobro pokažu, mogu dobiti stalan posao. Od prvog dana im ide radni staž, a posebno im se plaća noćni i rad subotom.

 

Dijaspora.news/Novosti,Infobrif

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top