All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

DEČAK PIJE IZ ČOKANJČETA KAO VELIKI: Skandal u Slavoniji zbog plakata! Pravdaju se da nije rakija nego čaj! (FOTO)

Promotivni plakat za ovogodišnje “Vinkovačke jeseni”, na kojem dete pije iz čašice za rakiju, digao je veliku prašinu u javnosti i izazvao brojne reakcije.

Na spornom plakatu nalazi se dečak u slavonskoj narodnoj nošnji koji pije smeđu tečnost iz fraklića, tradicionalne bočice iz koje se inače pije rakija.

Nakon što je fotografija uzrujala mnoge građane, oglasila poverenica  za decu Helena Pirnat Dragičević, koja je izjavila da je ‘neumesno i neprimereno stavljati dete u ulogu čoveka koji ispija alkohol iako ne veruje da je u bočici bio alkohol.

“Deca i alkohol ne idu zajedno pa ni u svrhu predstavljanja tradicije i folklora”, istakla je.

FOTO: FACEBOOK / VINKOVAČKE JESENI

Oko svega su se oglasili i organizatori Vinkovačkih jeseni koji tvrde da je dečak pio čaj.

“Dečak Antun na slici pije ledeni čaj od breskve u frakliću, koji takođe predstavlja našu tradiciju i prenošenje baštine na naše najmlađe. Upravo kako bi prenosili izvornu tradiciju trudimo se da je sve izvorno, pa tako mislimo da je fraklić zamena za bočice koje se nikako ne uklapaju u ovaj deo priče uz dečaka u narodnoj nošnji. Dečak je okom službenog fotografa upravo snimljen tokom prošlogodišnje manifestacije. Naravno za korištenje fotografije imamo dozvolu majke dečaka”, stoji u zvaničnom saopštenju

Kao se dodaje, dečak je simbol onoga što je cilj manifestacije, a to je prenošenje kulture i tradicije “dedova na mlade generacije” .

“Pozivamo vas da dođete i vidite to šarenilo i ponos mališana kada nose tradicionalne nošnje. I, sigurno ćete videti još puno mališana s fraklićem u ruci koji piju sokiće i ograđujemo se od stereotipnog mišljenja kako “Slavonci samo jedu i piju”.

(dijaspora.news/24sata.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top