All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DECA NESTAJU NA 48 SATI I NIKO NE ZNA GDE SU BILI! Novi stravičan trend širi se preko facebooka, čuvajte svoje klince

Novi izazov na Fejsbuku zamenio je opasnu igricu Plavi kit koja je do skoro harala među tinejdžerima i odnela brojne žrtve. Izazov 48 sati je nova “zanimacija” omladine koja ostavlja roditelje i najbliže istraumirane.

Scenario je sledeći: tinejdžeri nestaju na 48 sati i cilj je da njihovi roditelji toliko polude od brige i krenu da o tome pišu na Fejsbuku, što donosi dodatne poene u bizarnom izazovu.

Ranije ove nedelje Lea Tejlor (11) je prijavljena kao nestala nakon povratka iz škole. Ona je, na sreću, pronađena sledećeg dana, nepovređena i potpuno sigurna i njena porodica je odmah rešila da reaguje i alarmira druge roditelje o bizarnoj novoj igrici koja vlada među decom.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Nedavno je i Luis Delasi iz Engleske na svom Fejsbuk profilu objavila kako su njen sin Džek i njegov drug Mičel nestali. Na sreću, i ovi dečaci su nađeni, ali ono što je moglo da ih zadesi bolje i ne pomišljati na to.

Luis je za medije izjavila da su pronađeni i da su na sigurnom i da je nakon razgovora sa njima otkrila o postojanju izazova na koji sada želi da upozori sve roditleje.

Lin Veterhil je takođe još jedna u nizu koja je doživela ovo traumatično iskustvo kad joj je nestala unuka. Celu noć je tražila i tek sledećeg dana je policija pronašla nju u njenu drugaricu nedaleko od škole.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

– Lea je rekla da nije učestvovala u tom izazovu i da je samo pobegla sa drugaricom. Verujem joj, ali sam joj skrenula pažnju na izazov i koliko je on opasan, i za koji mogu da saznaju preko Fejsbuka sve njene drugarice iz škole – rekla je Lin, koja na sve načine sada pokušava da ukaže na novu bizarnu igricu koja u opasnost stavlja veliki broj dece širom sveta.

Iz Fejsbuka su izjavili:

– Bezbednost mladih ljudi na Fejsbuku je odgovornost koju mi preuzimamo i veoma je ozbiljna stvar i sada čekamo istraživanje svih prijavljenih slučajeva i naravno očekujte da ćemo brzo reagovati u vezi sa njima. Imamo blisku saradnju sa stručnjacima za sigurnost, uključujući i NSPCC, kao i sa Centrom za nestale osobe u UK i sa mnogim drugim organizacijama i ustanovama.

Mi stalno ohrabrujemo ljude da koriste alate za prijavljivanje, koji su dostupni na svakoj stranici, ukoliko vide neki sadržaj koji je uznemirujući”.

Psiholog Branka Tišma kaže da ova igra datira još od 2015. godine, pa je imala malu pauzu a sada je opet u trendu. Po njenim rečima deca se upuštaju u ovakve izazove da ih drugari ne bi nazivali kukavicama.

Foto-ilustracija: Profimedia

– Oni su u tim godinama kada im je zanimljivo da se čikaju i provociraju. zato deca pristaju na ovaj izazov , kako bi drugovima pokazali da se ne plaše. Roditelji moraju da prate svoje dete i da reaguju na svaku promenu u ponašanju, a posebno ako im deca do dugo u noć ostaju za kompjuterom – kaže Tišma.

Dodala je da ovu opasnost dodatno pogoršava činjenica da drugovi begunca nikada ne otkrivaju, ni razloge zašto je on pobegao i gde se nalazi.

Postoje indicije da je i Lazar Ristevski (19) iz Kaluđerice prošle nedelje pobegao od kuće baš pod uticajem igre “48 sati”. On je sate i sate provodio na internetu i društvenim mrežama i sajtovima, a nestao je bez posebnog razloga. Vratio se kući nakon pet dana kao da ništa nije bilo.

 

(dijaspora.news/Telegraf.rs/Informer)

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top