All for Joomla All for Webmasters
Magazin

DANICA JE PRVA ŽENA PILOT KOD NAS: Ušla je u istoriju i bila ponos Jugoslavije, a možda za nju nikada niste čuli (FOTO)

U vremenu kada se podrazumevalo da žene sede kući, čiste, kuvaju, rađaju i podižu decu, a muškarci su ti koji žive svoje snove, Danica Tomić je ušla u istoriju kao prva žena pilot u našoj zemlji.

O njenom životu se ne zna mnogo, ali jedan zanimljiv detalj ostao je zabeležen. Danica je pažnju prestoničkih novinara privukla 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Beograd, kada je letela nad provalijom dubokom čak 2.500 metara.

 

U časopisu “Ilustrovani list” objavljena je njena fotografija ispred aviona i tekst: “Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića – prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije”.

 

Погледај слику на Твитеру

Srpkinja@srpkinja_mala

Žena čije su akrobacije ostavljale bez daha.
Danica Tomić bila je prva žena pilot u Srbiji. Bilo je to tridesetih godina prošlog veka, u doba kada je i u svetu vazduhoplovstvo važilo za mušku profesiju.

 

Bila je udata za komadanta 6. vazduhoplovnog puka, koji se kao pilot i te kako istakao za vreme Balkanskih ratova i Velikog rata. Miodrag Tomić je pripadao prvoj klasi od šest pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine. On je prvi pilot koji je izveo borbeni let u Velikom ratu na Srpskom frontu i to na početku Cerske bitke u avgustu 1914. godine, bio je prvi srpski pilot-lovac koji je odbranio neprijateljski avion i to na Francuskom frontu 1916. godine.

 

Погледај слику на Твитеру

 

Svoje veliko pilotsko iskustvo preneo je na svoju suprugu koja je u avgustu 1933. godine položila ispit za turističkog pilota, pa je tako postala prva žena koja se vinula pod oblake, prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom. Prema zapisima komisije pred kojom je polagala, Danica je bila najbolja u svojoj klasi, avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno, bila je prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge.

 

Погледај слику на ТвитеруПогледај слику на Твитеру

ZivojinZikaPetrovic®@zivojin

Bračni par Miodrag i Danica Tomić. On među prvih šest naših pilota (prvi borbeni let), a ona prva žena pilot u Kraljevini Jugoslaviji.

 

Ali, ubrzo nakon dobijanja dozvole, Danica je pala u zaborav.
Tokom Drugog svetskog rata, major Tomić je, kao i većina jugoslovenskih pilota, pao u zarobljeništvo. Svaki trag o Danici gubi trag sve do kraja rata, kada su, pretpostavlja se, zajedno otišli u “obećanu zemlju”, Ameriku. I u zaborav.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

IZDVAJAMO

To Top