All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Danas slavimo svece koji će uslišiti molitvu za ozdravljenje

Srpska crkva i vernici danas slave Svetog Kira i Jovana.

Ovi čudotvorci su živeli krajem 3. i u 4. veka. Nisu bili braća, ali su bili braća po duhu i verovanjima. Nisu se razdvojili do smrti. Život su proveli u lečenju i pomaganju ljudima.

Kir je, po starim zapisima, prvo živeo u Aleksandriji. Bio je lekar i lečio je ljude silom Hristovom i lekovima. Njegov osnovni savet je bio da se bolesni mole i pokajanjem vrate svoje zdravlje.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kada je Dioklecijan počeo da progoni hrišćanje, Kir je otišao u Arabiju gde se zamonašio. Brzo se pročulo da je čudotvorac. Bolesni iz celog sveta su počeli da dolaze kod njega i da traže pomoć.

Tu je Kir upoznao Jovana. On je bio rimski oficir u Edesi. Došao je da vidi Kira. Predanje kaže da je susret njih dvojice bio toliko sudbonosno jak, da, čim su ugledali jedan drugog, odmah su znali da njihovi životi imaju istu misiju.

Foto: svetigora.com

Foto: svetigora.com

Od tog dana se nisu razdvajali. Živeli su sa monasima. Mirno i povučeno.

Jednog dana su čuli da u gradu Kanopu vojnici muče ženu i  njene tri ćerke samo zato što su hiršćanke. Njih dvojica su se odmah spakovali i krenuli ka pomenutom gradu. Međutim, žena i ćerke u pogubljeni, a Kir i Jovan su zatvoreni čim su stigli u Kanopu sa tom mislijom.

Zajedno su ubijeni 311. godine.

Foto: doxologia.ro

Foto: doxologia.ro

Hrišćani veruju da Kir i Jovan i danas pomažu bolesnima. Mošti ova dva sveca se smatraju čudotvornim, a crkve čuvaju spise o njihovim neverovatnim izlečenjima ljudi.

Sveti Kir i Jovan smatraju se zaštitnicima bratske ljubavi, prijateljstva i iskrenog drugarstva. Veruje se da će oni priteći u pomoć svim onima čije je prijateljstvo stavljeno na iskušenja. Ako je drugarstvo iskreno i pravo, Sveti Kir i Jovan će pomoći i svaka nevolja će biti prevaziđena.

Veruje se da će oni zaštiti sve koji se danas pomole.

Zato izgovorite ove reči:

“Čudesa svetih Tvojih mučenika, darovao si nam kao stenu neoborivu, Hriste Bože: Njihovim molitvama razori savete zlorečitih i osnaži žezal carstva, kao Jedini Blag i Čovekoljubac.”

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top