All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Danas je Spasovdan, jedan od deset praznika posvećenih Hristu

Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Proslavlja u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje.

Zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uzneo se na nebo, čime je završio svoje delo spasenja. Njegovi učenici potom su prenosili Hristovu veru svetom i time ljude spasavali u veri, odakle i naziv praznika.

Čuveni Dušanov zakonik obnarodovan je 1349. na Spasovdan, na isti dan i dopunjen pet godina kasnije. Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao krsna slava ali i zavetina za čitavo selo. Ne rade se danas teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije.

Skromnom litijom oko crkve, slava je obnovljena 1992. godine. Godinu dana kasnije, ulicama Beograda prošla je spasovdanska litija, prvi put posle 46 godina.

I za danas je, tradicionalno, planirana svečana povorka, koja će se kretati beogradski ulicama od Crkve Svetog Vaznesenja i kretaće se ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazijama, Kneza Mihaila, Pariskom, ulicom Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije i Dobrinjskom. Litija će se dva puta zaustviti zbog molitve, ispred Terazijske česme i Saborne crkve.

Osim Beograda, još jedan grad u Srbiji danas slavi svoju krsnu slavu – Čačak.

 

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top