All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Da li možete da dobijete slobodan dan na poslu ako je napolju minus 15?

Odsustvovanje sa posla nije dozvoljeno, ali poslodavac mora da toleriše kašnjenje, kažu u sindikatima.

Od danas, pa sve do nedelje, na snazi je crveni meteoalarm koji nas upozorava na “naročito opasne vremenske pojave”. Ipak, Zakon o radu ne predviđa mogućnost da pri takvim uslovima zaposleni uzmu slobodan dan.

Kada se venčamo imamo pravo na pet neradnih dana, dva dana dobijamo za davanje krvi, dan za slavu, nekoliko dana zbog rođenja deteta, ali zbog izrazito visokih i izrazito niskih temperatura – ništa! Prepušteni smo na milost i nemilost prirodnim silama.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, kaže da zakon ne predviđa mogućnost ostajanja kod kuće kada su temperature u debelom minusu, ali da bi poslodavci trebalo da imaju obzira prema svojim ljudima.

– Ako neko živi daleko i ako je nekome komplikovano da dođe kada su ovakvi neuslovi, potrebno je imati tu elastičnost u odnosu i naći neko rešenje. Kada je napolju minus 20 ili plus 40, treba se drugačije ponašati, a ne pretvarati se da nema problema – priča Atamacković.

Foto: AP/Tanjug

On objašnjava da u praksi to zavisi od kompanije do kompanije, ali i do vrste posla koji se obavlja. Ranka Savić, predsednica Asocijacine samostalnih sindikata Srbije, objašnjava da poslodavac mora da obezbedi adekvatnu zaštitu radnicima i da se prilagodi teškim vremenskim uslovima.

– To se, pre svega, odnosi na zaposlene u građevinarstvu, u putarskim preduzećima, zelenilu, čistoći…Ti ljudi mogu da drugačije provedu radni dan, da ih prebace na neki posao koji ne zahteva celodnevni boravak na ulici, ali ne mogu da ostanu kod kuće – kaže Savićeva.

Ona ističe da se ova ograničenja odnose samo na ljude koji rade napolju.

– Naravno, zaposlenima koji rade u kancelarijama minus ne može da bude opravdanje za odsustvovanje sa posla, ali poslodavac mora da toleriše kašnjenje na posao – kaže Savićeva.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top