All for Joomla All for Webmasters
Magazin

DA LI JE TO MULTIKULTURALNO SARAJEVO Srpski pevači nepoželjni u Valterovom gradu

Popularni pevač narodne muzike Miroslav Ilić pridružio se sve dužoj listi svojih kolega iz Srbije kojima je zabranjivan nastup u glavnom gradu BiH.

Miroslav Ilić

Foto: Petar Marković / RAS SrbijaMiroslav Ilić

Iako je organizator koncerta, poznati sarajevski estradni menadžer Faruk Drina otkazivanje Ilićevog koncerta u dvorani „Skenderija“, zakazanog za 18. februar, pokušao da opravda time što su se u javnosti prethodnih dana pojavili video-snimci na kojima „Slavuj iz Mrčajevaca“peva “četničke pesme”, izvori “EuroBlica” koji su insistirali na anonimnosti otkrivaju da su organizatori koncerta prethodnih dana dobijali ozbiljne pretnje da će „biti belaja“ ukoliko Ilić dođe u Sarajevo.

– Pojedini bošnjački ekstremistički portali još pre mesec dana počeli su da vode agresivnu kampanju protiv najavljenog Ilićevog gostovanja u Sarajevu. Srpski pevač je tamo nazivan najpogrdnijim imenima, a pre 15-ak dana odnekud se pojavio i snimak sa „Kupusijade“ u Mrčajevcima 2011, na kojem se može čuti kako Ilić peva pesmu „Morem plovi jedna mala barka“. Nakon što su primili veliki broj anonimnih pretnji organizatori su iz straha morali da otkažu već zakazani koncert – ističu naši sagovornici.

Organizator otkazanog koncerta Faruk Drina prekjuče je priznao da je planirano gostovanje Miroslava Ilića u Sarajevu „primilo političke konotacije“.

– Ovaj događaj je sada izašao iz domena kulture i muzike i već je ušao u političke vode – rekao je Drina.

Podsećamo da je proglašavanje srpskih pevača i estradnjaka nepoželjnim osobama u Sarajevu već postala ustaljena praksa. Pre Ilića u Sarajevu je “na nož” dočekivana i Lepa Brena, čiji je prvi posleratni koncert u tom gradu, u maju 2009, na kraju nekako ipak održan, ali uz neviđene mere obezbeđenja i više od hiljadu angažovanih policajaca.

Lepa Brena

Foto: Mitar Mitrović / RAS SrbijaLepa Brena

Takođe, koncert srpske turbo-folk dive Svetlane – Cece Ražnatović, koji je pre dve i po godine održan na stadionu FK Slavija u Istočnom Sarajevu, izazvao je pravu histeriju u federalnom Sarajevu. Potpisivane su masovne peticije protiv Cecinog dolaska u BiH, a brojne ekstremističke grupe i udruženja bošnjačkih ratnih veterana pretili su dizanjem u vazduh bine na kojoj će pevati Ražnatovićeva.

Svetlana - Ceca Ražnatović

Foto: Jošida Masanori / RAS SrbijaSvetlana – Ceca Ražnatović

Poznati sarajevski novinar i publicista Vuk Bačanović, koji je prošle godine dobio otkaz na Federalnoj televiziji zbog objave na Fejsbuku u kojoj je otvoreno kritikovao lažni multikulturalizam u Sarajevu, za “EuroBlic” je skandaloznom ocenio zabranu gostovanja Miroslava Ilića u tom gradu.

– Strašno je da se bilo kome zabranjuje javni nastup, a kamoli pevačima. Ako je Ilić nekad i pevao to za šta ga sada prozivaju, ne vidim u čemu je problem. Kad se napiju, same Sarajlije po kafanama pevaju razne pesme, pa čak i one četničke! Sarajevo je već dugo zatvoren grad za sve koji ne razmišljaju po kalupu koji je nametnula rigidna nacionalistička većina – kaže Bačanović.

Bomba u Posušju

Nastupi srpskih folk-pevača su, osim u Sarajevu, prethodnih godina negativno dočekivani i u pojedinim drugim mestima FBiH.

U Posušju su 2011. bili otkazani dogovoreni nastupi Nikole Rokvića i Mileta Kitića u lokalnoj diskoteci nakon što je u objektu pronađena eksplozivna naprava.

Mile Kitić

Foto: lyricss.net: / ArhivaMile Kitić

Organizacija pod nazivom „Hrvatski revolucionarni pokret” preuzela je odgovornost za postavljanje bombe, zapretivši da će na isti način sprečiti koncerte svih pevača iz Srbije.

Dijaspora.news/Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top