All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Čudo u Mrčajevcima: Milorad ne može da se osvesti zbog iznenađenja koje mu je njegova kruška priredila (FOTO)

Kruška u domaćinstvu Milorada Marjanovića iz Mrčajevaca, cvetala je po drugi put. To i ne bi bilo tako neobično da kruška u isto vreme nije puna sočnih plodova. Ali, ni tu čudima nije kraj jer su se na granama savijenim od roda pojavili i mladi plodovi zametnuti od drugog cvetanja. Marjanović kaže da je ovo prvi rod i da su svi bili iznenađeni ovom pojavom.

Tužna istina o srpskim kruškama

“Krušku sam kupio u Tempu sa još dva tri kalema da ih posadim u dvorištu. Svi su se primili, kruščica je cvetala, rodila, a onda su počela iznenađenja”, kaže za Glas zapadne Srbije Marjanović.

Milorad Marjanović Foto: Glas Zapadne Srbije
“Iznenadili smo se kad je drugi put procvetala, ali kad smo videli da su se formirali i novi plodovi, potpuno smo se zbunili. Šta to znači ne znamo”, priča Marjanović.

Struka kaže da ovakva pojava jeste neobična, ali je da su tome pogodovali ovakvi vremenski uslovi.

“To se dešava kada imamo velike količine padavina ali i dosta sunca. Na žalost ti mladi plodovi će otpasti, oni ne mogu da dostignu rod, a ova pojava je dosta loša po samo stablo jer dolazi do njegovog iznurivanja. Ono sada prikuplja potrebnu količinu makro i mikroelemenata i svega što mu je potrebno za zimu. Sa ovim se ono dodatno iscrpljuje i može dovesti do izmrzavanja stabla u toku godine ili manjeg roda sledeće godine “, ističe dr Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

(dijaspora.news/Glas zapadne Srbije)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top