All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNOGORSKI POSLODAVCI TRAŽE DA USTAVNI SUD UKINE ZABRANU RADA TRGOVCIMA NEDELJOM: Ta odluka je protivustavna, diskriminatorska i krši slobodu

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Zakon je usvojen u julu a ovaj član, kako je određeno, stupa na snagu 15. oktobra, pa će prva neradna nedjelja za trgovine biti 20. oktobar.

Procedura u Ustavnom sudu traje najčešće od godinu do dve, tako da će neradna nedelja za prodavnice svakako potrajati.

Iz Unije poslodavaca kažu da je ovaj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava Crne Gore koji jamči slobodu preduzetništva koja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbednosti i odbrane Crne Gore.

 

 

“Osporavana norma u suprotnosti je i sa odredbama Zakona o zabrani diskriminacije (član 2 i 3) koji se primenjuje na javni i privatni sektor, shodno kojima pravo na zaštitu od diskriminacije (neposredne ili posredne) pripada svim fizičkim i pravnim licima na koja se primjenjuju propisi Crne Gore, ako su diskriminisana po nekom od osnova utvrđenih tim zakonom”, naveli su iz Unije poslodavaca.

Hrvatska je dva puta pokušala da zakonom zabrani rad nedeljom, uz podršku uticajne Katoličke crkve, ali je njihov Ustavni sud oba puta poništavao takve zabrane zbog narušavanja slobode preduzetništva.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Vijesti.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top