All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Crnogorski elektroenergetski gigant CGES upada NEZAKONITO na IMANJA SELJAKA: “Čekam i njih i policiju na svojoj zemlji. Neka me hapse”!

Vlasniku imanja u Pivi, Mirku Radojeviću, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) danas je najavio da će sjutra u 10,00 h uz asistenciju policije doći na njegovo imanje u Pivi, u Gornjim Breznima, da obavlja radove na dalekovodu 400 kv iako za to nema, tvrdi Radojević, nikakav pravni osnov.
On je najavio da će biti na svom imanju, sa porodicom i prijateljima i neće dozvoliti, kako kaže, još jedno u nizu kršenja njegovih ljudskih i gradjanskih prava od strane CGES-a.
„CGES je najavio da dolazi da uz pomoć policije obavlja radove na imanju koje je moje vlasništvo 1/1, i koje čak nije obuhvaćeno nikakvim aktom eksproprijacije, potpune niti nepotpune, o čemu vam dostavljam dokumentaciju“, kaže Radojević.

On dodaje da ni po jednom zakonu u Crnoj Gori, ni na Planeti, CGES nema pravo da udje na privatnu svojinu koja nije obuhvaćena nikakvim aktom eksproprijacije, a oni su u Crnoj Gori za takvo djelo dobili asistenciju policije.

Policijska asistencija – dodaje -u ovom slučaju je nezakonita jer nisu ispunjeni uslovi iz Pravilnika o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka za pružanje asistencije.

Radojević: Unistili su parcele koje nisu obuhvaćene nikakvom eksproprijacijom i bez ikakvog pavnog osnova

„Ulazak radnika CGES-a na parcelu koja je moje vlasništvo neću dozvoliti, tamo ću biti sa svojom porodicom, prijateljima i mještanima. Braniću svoju imovinu svim rasploživim zakonitim sredstvima.

Ovo je samo još jedno u nizu kršenja mojih elementarnih ljudskih i gradjanskih prava od strane ove energetske kompanije i o svemu sam obavijestio sve crnogorske institucije, medjunarodne organizacije i medije”, kaže Radojević.

Kako tvrdi, CGES nema apsolutno nikakav pravni osnov da kroči na imanje koje je njegovo vlasništvo.

“To ih, medjutim, o ne spriječava da prijete policijskom torturom i hapšenjem. Pokušavaju golom silom da udju na imanje koje je moje vlasništvo a što se tiče policijske asistencije, to je, kao dan čista, zloupotreba službenog položaja onoga ko je to odobrio bez ikakvog pravnog osnova“, kaže Radojević.

CGES se, kako navodi, “poziva” na Rješenje o privremenoj mjeri, koje je, tvrdi Radojević, suprotno zakonu, donio sudija Marko Blagojević iz Osnovnog suda u Niksiću.
„Ovim rješenjem se CGES-u omogućava prolaz preko mojih parcela, koje apsolutno nisu obuhvaćene nikakvim aktom o eksproprijaciji, potpunoj niti nepotpunoj. Osnovni sud, prije svega, nije nadležan za donošenje ovakvog akta, već Direkcija za nekretnine, a sudija Blagojević je to učnio mimo zakona, po nalogu CGES-a čime je ukaljao čast svoje profesije i načinio krivično djelo”, kaže Radojević.

CGES je nezakonito i nasilno upao na moje imanje: Mirko Radojević

On pojašnjava i da je, kako navodi, prethodno Direkcija za nekretnine, područna jedinica Plužine, i njen čelni čovjek Ratko Tadić donio nezakonito Rješenje o nepotpunoj eksproprijaciji za put preko njegove parcele do stubnog mjesta.

“Sva rješenja o nepotpunoj eksproprijaciji u Pivi, koja je donio Tadić, takodje po nalogu CGES-a su ništava, jer, prije svega ne sadrže rok niti obavezu vraćanja korisnika u prvobitno stanje, što je suština i osnov za nepotpunu eksproprijaciju. U mom slučaju, on je mimo svakog zakona, bez moje saglasnosti i obavještenja, izvršio i prenamjenu zemljista, iz šume u put, a nije uradjena ni parcelacija ovog dijela zemljišta, već se samo navodi “preko parcele”, čime je kompletno rješenje nesprovodivo.

CGES u postupku eksproprijacije otkupio 154m2 a unistio 6.000 m2

Kao što su mediji već pisali, kaže Radojević, CGES je, od ukupno 6.000m2 moje parcele ekspropriisao samo 154 m2 za stubno mjesto, a već su dosadašnjim radovima potpuno uništili kompletnu parcelu.

Mirko Radojević

Po Zakonu o eksproprijaciji, kao i po odluci Ustavnog suda Crne Gore, CGES nema pravo da udje u posjed dok ne isplati naknadu ekspropriisane imovine gradjana. U njegovom slučaju, kaže, nema čak ni akta o eksproprijaciji zemlje na kojoj obavljaju radove.

“Njihovu ponudu za naknadu štete nisam prihvatio, jer ne žele da plate štetu 100% na cijeloj parceli, iako je kompletna parcela izgubila ekonomsku vrijednost, po ocjeni vještaka, a to se vidi i golim okom,“zaključuje Radojević.

On naglašava da je iz prigovora na sporno rješenje jasno da je i ovo rješenje donijeto nezakonito i van nadležnosti.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top